Vakbondsleider Herman Bode

Herman Antoon Bode werd geboren op 16 april 1925 te Oldenzaal en overleden op 10 januari 2007 in Enkhuizen.

Herman Bode was afkomstig uit een Twents arbeidersmilieu. In 1949 sloot hij zich aan bij de bond van metaalarbeiders Sint Eloy, waar hij al snel districtsbestuurder werd. In 1969 werd hij landelijk bestuurder van Sint Eloy en in 1972 trad hij toe tot het hoofdbestuur van het Nederlandse Katholiek Vakverbond (NKV).

In 1979 werd hij vicevoorzitter van het NKV, totdat dat in 1982 met het Nederlands Verbond van Vakverenigingen (NVV) fuseerde tot de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV). Hij werd onder Wim Kok de eerste vicevoorzitter van de FNV.

Legendarisch zijn de woorden waarmee Herman Bode een manifestatie van arbeiders toesprak op 4 maart 1980. De manifestatie was uit angst voor krakersrellen verplaatst van de Dam naar het RAI-complex in Amsterdam-Zuid. Toen de menigte riep om een demonstratie naar de Dam, riep Bode: "Willen we naar de Dam? Dan gáán we naar de Dam!" En aldus geschiedde.

Bij zijn afscheid in 1985 werd hij de laatste arbeider in de FNV-top genoemd. Hij zette zich daarna in voor kerkelijk-sociale organisaties, zoals "De arme kant van Nederland".

Op 10 januari 2007 overleed Herman Bode op 81-jarige leeftijd.

De verbindingsstraat tussen de Glindestraat en de Eschstraat in Oldenzaal heet de Herman Bode straat. 

Bronnen:

Wikipedia

Foto Google afbeeldingen