Landhuis " De Haer"

Het landgoed "De Haer" is genoemd naar de boerderij "Scholten Haer", die eens door  de fam. Hofmeijer van Oldenzaal bewoond werd. Haer betekent hoger gelegen gebied. Landhuis "De Haer" is in 1881 gebouwd in opdracht van  Christiaan Maurits Gelderman (1841-1888). De grond kreeg hij van zijn vader, de textielfabrikant H.P. Gelderman (1808-1888).  Het pand is ontworpen door architect J. Moll. De villa is in 1927 verbouwd door H.P. Gelderman (1888-1968), de zoon van C.M. Gelderman. Hij liet de veranda verwijderden en liet een terras aanleggen.

Foto uit 1968 fotograaf onbekend, copyright dagblad Tubantia.         

Het pand is onderkelderd en op nagenoeg rechthoekige plattegrond over twee bouwlagen opgetrokken in bruine baksteen. Het afgeknotte schilddak is gedekt met leien in Maasdekking.

Foto 1974 fotograaf en copyright onbekend.

Het huis staat in een parkachtige tuin met hoge bomen en een vijver die in 1920-1921 is aangelegd naar ontwerp van de landschapsarchitect P.H. Wattez. 

De voorgevel wordt gedomineerd door een driezijdig middenrisaliet met drie vensterassen die bekroond wordt door een meerzijdig afgeknot schilddak. Op de begane grond dubbele glasdeuren en op de verdieping openslaande vensters onder gedeelde bovenlichten. Boven de vensters gepleisterde zware rechtgesloten lijsten. In het dakschild boven de middelste venster-as een dakkapel met vleugelstukken.

Kenmerkend is de prachtige vijver, in de vorm van een Napoleonshoed, vóór de villa met de eendenkooi in een oosterse stijl.

Het landhuis is erkend als rijksmonument vanwege de gaafheid van zowel het exterieur als van het interieur, waarvan grote delen nog in authentieke staat zijn. Ook de samenhang tussen het gebouw en de tuin speelde een rol bij de aanwijzing tot rijksmonument. De oorspronkelijk bestemming is gewijzigd. Het pand doet dienst als kantoorgebouw.

Bronnen:

https://rijksmonumenten.nl

Boek: Oldenzaal een eeuw foto's en herinneringen door G.J.J.W. Weustink

Wikipedia