Marktsteen

De Groote Steen of Marktsteen is een zwerfblok uit Noord Europa. Zo'n 140.000 jaar geleden is hij hier door het landijs naar toe gebracht.

Normaal zijn zwerfkeien rond van vorm, maar de Oldenzaalse marktsteen heeft een platte kant. Waarschijnlijk dat de kei doormidden  is gesplitst. De steen weegt 7.820 kg. 

Hij ligt zeker al sinds 1619 in Oldenzaal.

De Groote Steen wordt ook wel Marktsteen genoemd, want  het was de ingang naar de markt, waar marktmeester het geld incasseerde alvorens de kooplieden hun waren mochten aanbieden. 

In de 19 de eeuw liep de belangstelling voor de weekmarkten terug. Vanaf 1845 is er alleen in Oldenzaal nog de jaarmarkt en had de steen geen functie meer. Het is een sta-in-de-weg en wordt verplaatst midden op het pleintje achter de Plechelmuskerk en ligt op zijn kop.

Welke geboren Oldenzaler heeft in zijn jeugd niet op de Marktsteen gestaan?

Maar  na  enkele weken wordt de nieuwe bestemming naast het oude gemeentehuis aan Kerkstraat. Op 26 november 1935 ligt de steen 75 jaar in de Kerkstraat en wordt versierd met rood-wit-blauwe vlaggetjes.

Als carnavalsstunt van de Oelewappers is de Steen verplaats naar de Lyceumstraat.

Voor meer informatie klik hier.

Na herinrichting van de Grote Markt  werd op 26 mei 1992 de steen getransporteerd naar zijn oorspronkelijke plaats. En daar ligt hij nu nog.

Bronnen:

Kwartaal blad "Ons Oldenzaal" met artikelen van Seijen Troost.

Canon van Oldenzaal

Foto's Google afbeeldingen