Crematorium

De officiële opening van het crematorium Oldenzaal was op zes oktober 2018.  De open dag van het crematorium trok ruim tweeduizend bezoekers. Het crematorium ligt in een prachtige natuurlijke omgeving naast het Hulsbeek.

Architect  Enzo Pavanello van BCT Architecten uit Enschede maakte een gebouw met van buiten een sobere vormgeving, maar binnen zorgen de grote glazen puien voor veel lichtinval en een schitterend vergezicht. Waardoor een duidelijke verbinding ontstaat met het landschap.  

Het crematorium bestaat uit twee bouwlagen.

De Aula                                       

En de Foyer

Op de begane grond. De aula biedt plaats aan 110 personen. Mocht er meer gasten zijn dan de aula toelaat kan de foyer bij de aula worden aangetrokken waardoor er ruimte ontstaat voor 200 personen.

 

In het souterrain bevindt zich de familiekamer 

In het souterrain wordt ook de kist met de overledene in ontvangst genomen. Met een speciale heffer wordt de kist met de overledene naar de bovengelegen aula getakeld. Na afloop van de plechtigheid daalt de kist weer naar het souterrain, waar ook de verbrandingsoven is. 

DR. C.J. VAILLANTFONDS

Soms komt het voor dat er metaal na de crematie achterblijft. Dit metaal wordt na de crematie gescheiden en bewaard in een afgesloten bus. Landelijk wordt dit één keer per jaar onder gecontroleerde omstandigheden opgehaald bij alle crematoria die aangesloten zijn bij de Landelijke Vereniging voor Crematoria. De opbrengsten worden gestort in het Dr. C.J. Vaillantfonds dat hiermee een breed palet van diverse goede doelen en waardevolle initiatieven ondersteunt. Het Dr. C.J. Vaillantfonds ontvangt regelmatig bedankbrieven van organisaties die een donatie hebben ontvangen.

 

In 1955 werd cremeren wettelijk toegestaan. Op dit moment telt Nederland vier vormen van "lijkbezorging": begraven, cremeren, het zeemansgraf en het lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap. In de toekomst is het ook mogelijk om te kiezen voor resomeren. Bij resomeren wordt het lichaam na overlijden ontbonden in een hete, chemische vloeistof. De methode wordt al toepast in Canada, Australië en sommige Amerikaanse staten. 

Bronnen:

www.crematoriatwente.nl

Dagblad Tubantia 

Foto's Google afbeeldingen

Maak jouw eigen website met JouwWeb