Dansschool Kolmschot en Markt 19

Het historisch pand is midden de zestiende eeuw gebouwd, met een gepleisterde topgevel afgedekt met zandstenen lijsten.

In de 19de eeuw woonden hier Mr. Frederik Carel Willem Stork, notaris en later de eerste burgemeester van Oldenzaal van 1811-1838 en zijn vrouw Stork - Potken. Op de gevelsteen zijn dan ook een ooievaar (Stork) en een potje (Potken) afgebeeld. 

Omstreeks 1910 werd het woonhuis ingrijpend verbouwd tot café Centraal van de heer J.L.J. van Rossum. Op de foto zie je de naam van Hotel Centraal in de gevel en onderaan het jaartal 1930. Later werd het café Markzicht.

In 1934 begon de heer Kolmschot met een dansschool op de deel van een boerderij in Losser. Na de tweede wereldoorlog wordt Markt 19 te Oldenzaal het onderkomen van dansschool Kolmschot.

Op 17 december 1945 werd dansschool Kolmschot geopend op de Groote Markt 19.

Openingsbal t.g.v. de opening dansschool Kolmschot op de Groote Markt.

Een advertentie in het blad Twenteland en-leu-en-spraoke nr 2 6e jaargang 1961.

Wie heeft er niet leren dansen bij Kolmschot in Oldenzaal? Hele generaties jongeren uit Noordoost-Twente maakten in het weekend op hun fiets de gang naar Groote Markt 19 en later de Meijbreestraat om de basisbeginselen van de foxtrot, Engelse wals en de chachacha onder de knie te krijgen.

Leerlingen dansschool Kolmschot in 1948

1965 is het jaar dat Dansschool Kolmschot de deuren van het historisch pand Markt 19 sluit. Het wordt weer een café met de naam 't Geveltje van Wally en Joke Sueters.     

Nu is het een eetcafé bar.

Het pand heeft de status van en rijksmonument.

Dansschool Kolmschot  verhuist naar de Meijbreestraat. 

Op 11 november 1965 is de opening. Op de foto een toost van burgemeester de Vries en de heer Kolmschot sr. (foto Twents Foto Archief).

 

 

1993 bestaat dansschool Kolmschot 60 jaar. Op de foto Ans en Hans Kolmschot (foto: Jan Kienhuis)

In 1999 namen Remco en Yvonne de dansschool over van Hans en Ans Kolmschot. Na bijna zestig jaar dansen bij Kolmschot aan de Meijbreestraat verkast de dansschool september 2019 naar het clubgebouw van Semper Crescendo aan de Wilhelminastraat waar elke zaterdag- en zondagavond in stijl wordt gedanst. De vertrouwde naam verhuist mee. Het pand dat ze achterlaten, wordt door de nieuwe eigenaar verbouwd tot een woonhuis.

Bronnen:

Twentsche Courant Tubantia 5-8-2019

Foto's: Oud Oldenzaal Google afbeeldingen

Boekje: Oldenzaal in oude ansichten deel 1 en deel 2