Oldenzaalse Carnaval Vereniging

"De Spanvöggel"

In 1968 vindt de oprichtingsvergadering  van O.C.V. De Spanvöggel in café Karenbeld aan de Enschedesestraat in wijk Zuid Berghuizen plaats. In tegenstelling tot de meeste carnavalsverenigingen in Oldenzaal verwijst de naam naar een vlinder in plaats van een vogel. Motivatie: carnavalisten zijn vlinders, ze fladderen van het ene naar het andere  feest. Zo zijn er speciale feesten voor de bejaarden en jeugd.

23 januari 1980 Café-Restaurant Boeskotten was de residentie van de Spanvöggel

De gala-avonden van De Spanvöggel getuigen van een hoog niveau.

Ook komt de vereniging met bijzonder mooie, kleurrijke en artistieke praalwagens tijdens de Grote Twentse Optocht goed voor de dag, zoals hieronder met wagens uit 2017 en 2018. De derde prijs en de geinprijs wordt gepakt in 2006 en de eersteprijs van de praalwagens in 2007. 

De praalwagens worden omringd door fraai uitgedorste loopgroepen.

Was vroeger de residentie in café Koerkamp, nu resideert de vereniging in café Olde Weghuis aan de Enschedesestraat.

In de zalen van Kortman werden altijd de feesten gehouden, maar net als Koerkamp sloot ook Kortman zijn zaak en werd er uitgeweken naar zaal Rouwhorst.

Zaterdag 25 november 2023 kwam Martin Kattier uit de doos in zalencentrum Kothman. Markies Martin koos zijn broer als rentmeester. Samen staan ze aan het roer tijdens het  carnavalsseizoen 2023-2024 bij de Oldenzaalse carnavalsvereniging De Spanvöggel. 

Bronnen:

www.spanvoggel.nl

Foto: Peter Hofstee

Wordpress.com

Twentsche Courant Tubantia 27-11- 2023

Maak jouw eigen website met JouwWeb