Trioliet ( in bewerking)

We maken het werk van de boer makkelijker'

Trioliet 'voert' dagelijks 25 miljoen koeien in de hele wereld en helpt overal agrariërs met landbouwmachines

Talloze voederwagens van miljoenenbedrijf Trioliet rijden dagelijks in Amerikaanse, Europese en Nieuw-Zeelandse koeienstallen. Die wagens worden gemaakt in de fabriek in Oldenzaal. Bijzonder? Ja, maar voor Marc Jansen, Robert Liet en Kees Liet is het de normaalste zaak van de wereld. Trioliet bestaat 75 jaar.

FLEUR RUTENFRANS

Nee, Trioliet is 'niet zo groot als tractorenmerk John Deere'. Marc Jansen (55), algemeen directeur van het bedrijf, is bescheiden. "Maar als er mensen langskomen, zijn ze verbaasd over de grootte van Trioliet. Op het gebied van landbouwvoertuigen, met name de voederwagens voor melkkoeien, doen we best wel goed mee", vertelt hij. "Onze machines gaan de hele wereld over. We hebben verkooppunten in bijna alle Europese landen, in Nieuw-Zeeland, in China, in Canada, in Noord- en Zuid-Amerika. Ja, de lijst is behoorlijk lang."

Trioliet heeft ongeveer 400 medewerkers. Er werken om en nabij 300 mensen in de fabriek in Oldenzaal. Daarnaast werken ongeveer honderd in de fabriek in Polen. "We produceren ruim 2500 machines per jaar. En die machines gaan van Oldenzaal naar de rest van de wereld", zegt Jansen. Hoeveel koeien 'voert' Trioliet? "Dat zijn er heel erg veel. In China heb je stallen met meer dan 10.000 koeien. En in Amerika heeft een boer soms 3000 koeien. Ik schat dat we dagelijks ongeveer 25 miljoen koeien van over de hele wereld voeren", aldus mede-directeur Robert Liet (55) en zoon van oprichter Cees Liet.

Landbouwwinkel

Trioliet werd in 1950 opgericht door de gebroeders Cees, Fred en Max Liet in Purmerend. "Ze begonnen met een soort landbouwwinkel, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Welkoop van nu. Ze verkochten veel verschillende landbouwproducten, zoals kruiwagens", vertelt mede-directeur Kees Liet (59), eveneens een zoon van oprichter Cees. "Op den duur begonnen ze met het ontwikkelen van machines. De eerste machine was een transporteur. Die machine gebruikte je om het hooi naar de hooizolder boven de stal te verplaatsen."

De gebroeders Liet verlieten Purmerend voor Losser. "In 1958 kochten Cees, Fred en Max het bedrijf Mullos, dat was gespecialiseerd in hooiblazers en hooibergen. Daar zagen ze wel wat in. En dat betekende ook dat de familie Liet moest verhuizen naar Twente", zegt Robert. "Dat was een heel eind rijden. Zeker in die tijd. Daar deden ze bijna de hele dag over. Maar ze hadden het voor hun bedrijf over, al moesten ze wel wennen hier. Het leven in Purmerend was compleet anders." In 1997 verhuisde Trioliet van Losser naar Oldenza

Werk makkelijker

We produceren voedermachines voor de melkveehouderij. In zekere zin proberen we het werk van de boer makkelijker te maken", vertelt Kees. "We hebben bijvoorbeeld een door een tractor getrokken machine waar het voer in wordt gemengd en vervolgens wordt gedoseerd voor het voerhek in de stal. Maar we hebben ook een voerrobot. Dan kan de boer vanuit de voerkeuken, een soort supermarkt, de robot een opdracht geven om volledig onbemand de koeien te voeren. En die ontwikkelingen gaan steeds verder en sneller."

Het miljoenenbedrijf probeerde zich te onderscheiden. Dat lukte mede-oprichter Cees al eens in 1984. Hij ontwikkelde de kuilvoersnijder. "Een machine die blokken voer snijdt uit de voerkuil op de boerderij", aldus Robert. "Dat was echt revolutionair in

Kogelgaten

Maar Trioliet kreeg ook te maken met tegenslagen, zoals de financiële crisis in 2008 en de coronaperiode in 2020 en 2021. "Nee, het was niet altijd makkelijk. Sommige dingen hakten er heel hard in", zegt Marc Jansen. Daarnaast merkte en merkt het bedrijf veel van de oorlog in Oekraïne. Trioliet heeft veel klanten in zowel Rusland als Oekraïne. "De klanten in Rusland konden we niet langer voorzien van machines. De export stopte. En we maakten ons zorgen om de klanten in Oekraïne. We kregen foto's toegestuurd van kogelgaten in de machines. Daar schrokken we van. De situatie is daar verschrikkelijk."

Bovendien staat de agrarische sector al jaren onder druk. "Het aantal boerderijen neemt af. En de boerderijen die overblijven, worden steeds groter. De bevolking groeit en de melkconsumptie neemt toe. Met andere woorden: de boeren moeten meer produceren", zegt Robert. "Daardoor is er veel werk voor Trioliet. De boeren zoeken middelen die het werk makkelijker en duurzamer maken. En het is aan ons om die machines en techniek te ontwikkelen en te leveren."

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb