Stadsjongenskoor en Toon Borghuis

Op 29 maart 1915 werd in de pastorie van de St. Plechelmusparochie besloten tot een oprichting van een jongenskoor.  In die tijd werd aan kerkmuziek in de katholieke kerk grote betekenis toegekend. Toon Borghuis was de eerste dirigent. Naast dirigent was hij onderwijzer, muzikant, levenskunstenaar. Tevens was hij mede-oprichter van het Oldenzaals carnaval en was zijn bijdragen aan de Boeskoolrevue, midwinterhoornblazers en als dichter van grote betekenis.  

In 1997 werden Toon (met hoed, 1890-1971) en zijn zoon Karel geëerd door plaatsing van een bronzen beeld, van beeldhouwer Frank Letterie, staande tussen het stadhuis en de Sint Plechelmusbasiliek waar beiden beiaardiers waren geweest. 

Loco-burgmeester Bruggeman-Kuipers onthuld het beeld van Toon en Karel Borghuis. (foto: Dinand Buisman, geplaatst in Oud Oldenzaal door Inge-Jacob Nijhuis)

Foto van midden jaren zestig van de vorige eeuw met als dirigent Frans Oude Sogtoen. ( foto van Herman Koop in Oud Oldenzaal)

Onder leiding van Toon Borghuis bereikte het jongenskoor landelijke bekendheid. Dikwijls zag men de radiowagens om een Hoogmis vanuit de Plechelmusbasiliek te kunnen uitzenden. Borghuis legde tevens de basis voor medewerking van het jongenskoor aan de uitvoering van het jaarlijks Bachs-Matthäus Passion.

Tweemaal het Stadjongenskoor in het jubileumjaar 1975 (Foto Gerdi Beuvink in Oud Oldenzaal)

Foto Rudy Wienk

Tegenwoordig is het koor niet meer verbonden aan een kerk en geeft concerten met zowel religieuze als wereldlijke muziek en reist het de wereld rond........

zoals hier voor de Notre Dame in Parijs op 9 februari 1982 (Foto Ton Boudrie)

en zoals hier op 23-8-1990 in de hal van het stadhuis van Tbilisi, hoofdstad van Georgië.

(Foto Jan Bollerink)

Het koor in 2003

In 2010 deed het koor mee aan het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in het Belgische Neerpelt waar het een tweede prijs behaalde.

Het koor in 2014

In 2015 werd 100 jarig jubileum gevierd. In dat kader organiseerde het koor een symposium over de jongensstem en een jongenskorenfestival. Ook gaf het koor de liedbundel ‘Boys, keep on singing!’ uit en een prachtig jubileumboek. Het koor werd tijdens het jubileumconcert onderscheiden met de Gouden Erepenning van Oldenzaal.

Ieder jaar wordt een nieuw Opleidingskoor opgericht bestaande uit zangers geselecteerd uit groep 5 van de Oldenzaalse basisscholen.

Na één jaar maken deze jongens de overstap naar het Middenkoor en gaan ze twee maal per week repeteren. Wanneer de jongens voldoende kwaliteit en ervaring hebben worden ze uitgenodigd in het Concertkoor te zingen en dit kunnen ze blijven doen tot aan de stemwisseling.

Na de stemwisseling en hun 14de verjaardag kunnen de jongens doorgaan met zingen in het Jongemannenkoor Oldenzaal. Naast de vele concerten met het jongenskoor verzorgen de jongemannen ook eigen optredens.

Zestien december 2023 een bijzonder Jubileum Kerstconcert in de Plechelmusbasiliek. Bijzonder want het koor staat in seizoen 2023-2024 liefs 25 jaar onder leiding van dirigent Mariette Effing.

Dirigente Mariëtte Effing.

Dirigente Mariëtte Effing is tijdens het kerstconcert van het Stadsjongenskoor op zaterdag 16 december 2023 benoemd tot Ridder in Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Patrick Welman reikte de versierselen uit en omschreef Mariëtte als iemand met een groot doorzettingsvermogen, die haar enthousiasme op anderen kan overbrengen en zich 25 jaar lang heeft ingezet voor het Stadjongenskoor. 

Bronnen:

www.stadsjongenskoor.nl

https://boyskeeponsinging.com

www.podiumplein.nl

Jubileumboek 100 jaar stadsjongenskoor Oldenzaal 

Weekblad De Glimlach week 47