O.O.V. De Muiters

De Oldenzaalse Optocht Vereniging De Muiters is ooit opgericht in 1981 door jongens die zich niet aan de regels hielden en wel in waren voor een carnavalsrelletje. Ze begaven zich buiten de gebaande paden van De Kadolstermennekes en de Blaanke Boeskeulkes.  Beelhouwer Jan Kip, die het groepje altijd al de muiters noemde maakte de overstap  van de Blaanke Boeskelkes en was hij de bedenker van de naam "De Muiters".

21 januari 1991 De Muiters bij café Wessels vanaf links: Hans Loohuis, Gerrit Egberink, Andre Feldkamp, Gerard Loohuis en Hans Kuipers.

Copyright: www.fotoarchieftwente.nl

Ten tijde van de Oldenzaalse najaarskermis begint het bij de Muiters weer te kriebelen. Tijdens onze traditionele en feestelijke palingvergadering komen de eerste ideeën op tafel en wordt de planning voor de komende maanden vastgesteld. Met als speerpunt meedoen aan de grote Twentse Carnavalsoptocht. 

Anders dan onze naam doet vermoeden houden de Muiters zich bezig met serieuze carnavalsactiviteiten al is een carnavaleske stunt of grap zeker niet uitgesloten. 

De Jan Kip Trofee

Als Jan Kip op 10 april 1987 op 61-jarige leeftijd overlijdt, besluiten de Muiters een blijvend eerbetoon aan hun grote inspirator in het leven te roepen. Dat wordt de Jan Kip Trofee, ontworpen door de partner van Jan Kip, Antoinette Ruiter.

Op 19 februari 1995 werd de Jan Kip Trofee uitgereikt door stadsprins Hans (Siers) aan Louis Meesters van Semper Crescendo en in het midden Hans Analbers van St. Joseph.

Copyright: www.fotoarchieftwente.nl

Charles Rijssemus kreeg in 2020 de Jan Kip Trofee uitgereikt.

Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of vereniging die zich meer dan verdienstelijk inzet voor het Oldenzaalse carnaval. Rijssemus geldt als een carnavalsman in hart en nieren en dan vooral op het gebied van de optocht.

In 1984 was hij een van de oprichters van De Muiters en hij is actief lid van de carnavalsclub 47-11 en reist elk jaar op de 11e van de 11e met deze club richting Keulen.

De onderscheiding ging in 2023 naar Jan Hampsink.

Jan was wagenbouwer, voorzitter en hoogheid en is erelid van de carnavalsvereniging De Oelewappers. 

Zaterdag 3 februari 2024 ontving Gerrit Franke de Jan Kip Trofee. Op de foto geflankeerd door Stadsprins Mike en Sik Peter. (foto: Robin Hilberink).

Op het kruispunt Ootmarsumsestraat-Bisschopstraat-Kloosterstraat- Oostwal staat dit beeldje geschonken door De Muiters aan de stad Oldenzaal. 

 

Het buutfestival

De Oldenzaalse carnavalsoptochtvereniging De Muiters was de initiatietnemer van de organisatie van het buutfestival, dat voor de eerste keer in 2013 in het stadstheater De Bond werd gehouden. 

Toen duidelijk werd dat De Muiters qua menskracht de organisatie niet meer aankon  werd met ingang van de zesde editie de organisatie van dit evenement overgenomen door Mélange. Het buutfestival is een voedingsbodem voor de gala-avonden van de carnavalsverenigingen. 

Bronnen:

Boek Doar Kump't Spul An van Ben Siemerink

Foto Twentsche Courant

Site: www.carnavaloldenzaal.nl/muiters

Maak jouw eigen website met JouwWeb