Ziekenhuis Heil der Kranken

Eerste ziekenhuis van Oldenzaal aan de Zuidwal

In Oldenzaal werd in 1874 aan de Zuidwal achter het klooster een begin gemaakt met de bouw van het eerste ziekenhuis, waar overigens twintig jaar over zou worden gedaan. De naam van het ziekenhuisje werd "Heil der Kranken". Vanaf 1907 begonnen de zusters zich ook met de ziekenverzorging aan huis bezig te houden. Tegen 1916 werd duidelijk dat de accommodatie aan de Zuidwal veel te klein was en in 1918 werd het nieuwe ziekenhuis in gebruik genomen. 

21 september 1918 werd het ziekenhuis "Heil der Kranken" aan de Watertorenstraat geopend. Het ziekenhuis is ontworpen door de Oldenzaalse architect Karel Croonen. De medische verzorging werd uitgevoerd door de zusters Franciscanessen van Heythuysen, wonende in het klooster aan de Gasthuisstraat. Later gingen de nonnen wonen in de beschikbare woonruimte achter het ziekenhuis, dat tevens voorzien was van een ingebouwde kapel. 

De kapel

Naast het ziekenhuis was een eigen boerderij met koeien en varkens en er werd onder meer  witte kool (boeskool) verbouwd, zelfs meer dan voor eigen gebruik, waardoor ze op de markten in omliggende gemeenten werden aangeboden. Zo kwam Oldenzaal aan de bijnaam "Boeskoolstad".

Foto's site Oud Oldenzaal

De veranda was bedoeld voor tbc-patiënten om een plekje in de zon. 

Het röntgenapparaat werd geschonken door de familie Gelderman en het  altaar door de familie Essink. Er waren ongeveer dertig ziekenhuiskamers voor dikwijls langdurige zieken. 

Jaren dertig

Werkoverleg

13 maart 1975: Geslaagd foto van Oud Oldenzaal Jozsef Jambor

In december 1960 hebben de zusters Franciscanessen van Heythuysen afscheid genomen. Hun plaatsen werden ingenomen door de zusters Franciscanessen van Denekamp. Na de fusie met de ziekenhuizen in Enschede en Losser tot Medisch Spectrum Twente was het tijd voor de Franciscanessen om definitief afscheid te nemen.

Het MST streefde naar concentratie van werkzaamheden. De Oldenzalers moesten dan ook in 1995 actie voeren om hun ziekenhuis in elk geval gedeeltelijk te kunnen behouden. Daarbij ging het niet alleen om het behoud van belangrijke voorzieningen, maar ook om het voortbestaan van een stukje geschiedenis. En dat is gelukt. 

Het nieuwe MST

In de jaren dertig, 1979 en 1992 zijn uitbreidingen gepleegd. In 2017 vond de laatste rigoureuze verbouwing plaats. Een ziekenzaal  uit de jaren vijftig werd  gesloopt. In het voorjaar van 2017 kon het vernieuwde MST, na ontwerp van IAA Architecten, in gebruik worden genomen.

Feestelijke opening op 4 maart 2017 van het verbouwde ziekenhuis.

Het ziekenhuis is modern en compact en het accent is gelegd op laagcomplexe zorg, dagbehandeling en kortverblijf voor het verzorgingsgebied Oldenzaal en Noordoost-Twente.

Bronnen:

https://www.geocaching.com

www.uitinoldenzaal.nl

boek: De Glimlach van Oldenzaal van Wim Timmers

Site: IAA Architecten

Maak jouw eigen website met JouwWeb