Grönefeld Horloges

In het gedeeltelijke zichtbare pand aan de Bisschopstraat begon het allemaal. Foto: Peter van Halteren.

Advertentie 2 december 1924

Daarna Marktstraat

Gerhard Louis (Johan) werd op 14 juli 1896 in Oldenzaal geboren. Hij leerde het vak  bij zijn oom horlogerie/juwelier Reimerink, welke zaak gevestigd was aan de Bisschopstraat.  In 1912 haalde Johan zijn horlogemakersdiploma In 1929 begon hij met zijn eigen zaak. Hij was de grondlegger van het familiebedrijf. 

De zoon van Johan werd geboren op 5 november  1941 in Oldenzaal. Zijn voornaam was  Johannes, maar plaatselijk was hij beter bekend als 'Sjef'. Begin 1960 begon hij bij zijn vader te werken in het pand aan de Marktstraat, tussen Vlaskamp en ter Stege. Sjef legt zich, naast reparatie van brillen, horloges en klokken vooral toe op goud en zilver. Zijn vrouw Netty deed de verkoop.  In 1969 verhuisde de zaak naar de Steenstraat 7-9. Sjef's vader Johan kwam tot zijn dood in 1974 regelmatig een handje helpen.

Juli 1986: De winkel aan de Steenstraat  (copyright fotoarchieftwente.nl )

Zowel Johan als zijn zoon Sjef zorgde dat het mechanisch uurwerk van de Sint-Plechelmusbasiliek perfect bleef werken.

Sjef en Netty met Bart en Tim

Het was de bedoeling dat de zonen van Sjef en Netty, Bart en Tim,  de winkel zouden overnemen. Maar eerst doorliepen ze de vakschool in Schoonhoven, waar ze werden onderwezen in de vakken juwelier, goudsmid, zilversmid, graveur en horlogemaker. Bart was op zijn negentiende klaar met de opleiding en ging vervolgens naar Zwitserland om daar dé gespecialiseerde opleiding te volgen voor horlogemakers.

Op zijn 21e werkte Bart Grönefeld in Zwitserland al aan de crème de la crème op horlogegebied.  Twee jaar later kwam broer Tim in dezelfde werkplaats te werken. Vanaf dat moment runden ze deze samen, met hun eigen specialismen. Toen ze 7 jaar later vertrokken, werkten er 35 mensen.

Na de jaren in Zwitserland kwamen de broers terug in Oldenzaal om hun werk voort te zetten. dat deden ze onder de naam Quality Watch Service Netherlands. Bart en Tim werkten tien jaar lang voor merken als Breitling en IWC.

Bart en Tim kochten het pand aan de Steenstraat, tegenover de vroegere winkel van hun ouders

In 2009 kwamen ze met hun eigen horlogemerk Grönefeld op de markt. Er werd fors geïnvesteerd in nieuwe horlogemodellen voor het ontwerp en de ontwikkeling. Het merk Grönefeld belandde op de Miljonairs Fair, waar het eerste horloge werd verkocht.

Na jarenlang te hebben gewerkt aan vier nieuwe bijzondere horlogemodellen wisten Bart en Tim het vertrouwen te winnen van de échte horlogeliefhebbers en staat het merk  Grönefeld echt tussen de namen van gerenommeerde horlogemerken.

Inmiddels bestaat het bedrijf van de broers uit 15 medewerkers en in 2021 is het bedrijf verhuisd naar het Plechelmusplein in het pand waar vroeger een schoolgebouw was en later de VVV in was gevestigd.

Een kijkje in het pand aan de Plechelmusplein

Een greep uit de collectie: One Hertz 1912, de 1941 Grönegraaf en de 1896 Herz

Unieke, handgemaakte horloges van topkwaliteit. Het maken van het eenvoudigst model kost ongeveer zes weken en een meer gecompliceerd exemplaar wel een half jaar.  Bart en Tim Grönefeld zijn de derde generatie binnen een familiebedrijf. Het exclusieve polshorloge de "One Hertz 1912 " is een eerbetoon aan hun grootvader, die zijn horlogemakersdiploma in 1912 behaalde.

In 2016 werd Bart (Bartholomeus) Hoogheid van de Kadolstermennekes en dus ook de stadsprins van Oldenzaal. Het zal niemand verbazen dat hij zijn broer als sik (secretaris) koos.

Tim en Bart (met oorkonde) met hun ouders Johannes (Sjef) en Netty Grönefeld

21 november 2023 reikte burgemeester Patrick Welman de gouden erepenning met oorkonde uit aan Grönfeld B.V. met de woorden:"Grönefeld is al jarenlang een nationaal en internationaal visitekaartje van Oldenzaal en verdient de waardering van de gemeente".

Bronnen:

www.derentmeester

Boek: 100 jaar middenstand in Oldenzaal

Twentsche Courant Tubantia 1-6-2019 en 11-5-2021 en 22-11-2023 

https://www.gronefeld.com