Groote Markt 

De Groote Markt in 1889, 1893 en 1896

De Groote Markt is een middeleeuws plein, dat van oudsher het centrale punt is voor allerlei activiteiten in de binnenstad. Vanaf 1049 werd er op donderdag een markt gehouden. Dat is nu nog het geval, zij het op zaterdag. 

  Platte grond van de  Groote Markt

Foto  van Trudy Ten Brink in Oud Oldenzaal

De Groote Markt met muziekprieel

Het muziekpodium. 

1905

De Groote Markt 1

1832 Het oorspronkelijke pand is van de weduwe Hendrika Johanna Kock - Bloemen.

Later was hier de Nederlandse Middenstand Bank (NMB) gevestigd.

Na 25 jaar nemen Louis (foto) en Jozé Bentert afscheid van Grand Café Markant aan de Groote Markt 1. Vanaf het begin in 1992 was Louis werkzaam bij Markant. In 1999 nam hij het café over van eigenaar Koekkoek,  Een paar jaar later kwam Jozé bij de zaak in. Op 19 september 2024 is Louis Bentert op 60-jarige leeftijd overleden. De nieuwe uitbaters zijn met ingang van 1 januari 2024 Barry Schopman (links) en Roy Verheijen. Ze tekenden een vijfjarige huurverbintenis met de huidige pandeigenaar Hans Schlichter. De naam van het horecabedrijf is  "De Smokkelaar".

Het interieur van Proeflokaal De Smokkelaar. Op de paal de achttien bieren die er te koop zijn. (Foto: Charissa van Willigen van TC Tubantia)

De Groote Markt 3

La Vida Loca

Coöperatie "Help U Zelven" - C&E Heideman - R. Wienk, galanterie - Herman Wienk, sportzaak - en de horecagelegenheden: Murphy's, The Pub, Charly Brown's, La Vida Loca en "Ome Hans", in 2023 echter gesloten.

I

Nieuwe Ierse pub, met de naam Thin Lizzy's, opent een café in het voormalige pand van restaurant Ome Hans. Christian Besselink en zijn vriendin Femke Ter Huerne gaan het samen runnen. Ze gaan het pand huren van de familie Wienk. Oudere Oldenzalers weten dat vroeger in dit pand Sporthuis Herman Wienk was gevestigd. Thin Lizzy’s gaat in het carnavalsweekend open, daarna wordt er geklust en het is bedoeling om in het voorjaar 2024 definitief open te gaan.

De Groote Markt 5

Coöperatie "Help U Zelve"- C & E Heideman -Bakkerij Determann - Bakkerij A.G. van der Meché en de horecagelegenheden: Break Away, Bar Gezellig, en nu het griekse restaurant Sirtaki. 

De Groote Markt 7

Hans Lotgerink, bedankt voor veel informatie

Coöperatie"Help U Zelven"- Slagerij Derksen - Kantoorboekhandel/drukkerij Lotgerink en de horecagelegenheden: Feestcafé Tante Annie's en nu Tapas café Tante Annie

De Groote Markt 9

Expert / Muller

Hanneke Siers-Asbreuk in Oud Oldenzaal

Schätker koffiebranderij en Theehandel De Combinatie - Electrische installaties J.C.A. Leemkuil - Clemens Muller/Expert - Café de Derde Helft, cafetaria de Muur, Shoarmazaak en nu Tapascafé Tante Annie 2 

De Groote Markt 11

Vrachtrijder Nadorp - C.F.W. Ankoné - G.J.A. ter Laak, galanterie, reisbureau Brinkman en nu Brasserie "Le Sourire". 

De Groote Markt 13

Boekdrukkerij G. Bruggeman - H.Th. Hazewinkel en de Twentsche Courant, die in 1958 naar Hengelo verhuisde. Het pand is gesloopt om er een ingang voor winkelcentrum de Driehoek te maken.

De Groote Markt 15

Hotel Grobbe (foto van Trudy Ten Brink Quinten in Oud Oldenzaal)

1 november 1965 werd het hotel, om gezondheidsreden van de heer Grobbe, verhuurd aan de heer G.A.J. Dijkhuis   

15-11-1989 Ine en Benny Wessels (foto Werner Rauwerink Tubantia)

Foto's hotel Grobbe en restaurant Benny Wessels beschikbaar gesteld door Antoinette Wessels. 

Bloemenmagazijn Semper Florens C. Everleens - Sinus Grobbe - Restaurant Bennie Wessels/De Bolhoed - Danscafé Nightlife - Café JeePee - Café de Koning, gerund door Ben Roord en ........... 

De Dikke Neut. Foto: Reinier van Willigen in TC Tubantia

De Dikke Neut.  Het pand is eigendom van Verenigde Oldenzaalse Compagnie (VOC), een beleggingsclub van Oldenzaalse (ex-)ondernemers. De VOC verhuurt het pand aan Heineken. De bierbrouwer sloot in 2015 een overeenkomst met uitbater Bart Ikink en zijn toenmalige compagnons Alexander Schutten en diens vriendin Marjolein de Rijk. Bart Ikink gaat geen nieuw contract aan met Heineken en sluit na Koningsnacht (26 april 2024) De Dikke Neut.

NMB, R.J. Wienk, Banketbakker A.G. v.d. Meche, Kantoorboekhandel Lotgerink, Clement Muller.

De Groote Markt gezien vanuit de Bisschopstraat (Foto: Jan Zengerink in Oud Oldenzaal).

Bovenstaande twee foto's geven een totaal overzicht van één kant van de markt

De Groote Markt 17

Koperslager Wilhelmus Fitzthum 1807-1985 daarna Dames- en Kinderhoeden

Huis van koperslager Fitzthum en later de hoedjeszaak van de Dames Fitzthum (foto: Miriam Muller geplaatst in Oud Oldenzaal)

  later Frenzz, Down Town - als onderdeel van "Markt 19"

De Groote Markt 19

De pand is van de eind zestiende eeuw. De gevel is voorzien van opengewerkte schelpvulling met daarop bollen. Het pand is een gemeentelijk monument. In 1920 woonde hier caféhouder J.L.C. van Rossum, uitbater van café Centraal. In 1965 vestigde er zich dansschool Kolmschot. In 1967-1968 is het pand geheel gerestaureerd. Daarna horecabedrijf "'t Geveltje" en nu eetcafé/bar "Markt 19". 

1995-03-08 Wally en Joke Sueters in het vernieuwde café 't Geveltje aan de Groote Markt 19.

De Groote Markt 21

Het pand werd omstreeks 1604 gebouwd. Het is een zeldzaam voorbeeld van een voorraadschuur voor granen e.d. genoemd een "korenspieker". In 1900 verving wijnhandelaar Peese-Brinkhorst de houten voorgevel voor een van bakstenen. De wijnhandel werd overgenomen door de familie Schutte, en sinds 1980 is hier het Mexicaans restaurant: "Las Carratas" gevestigd. Het pand is een gemeentelijk monument.

De Groote Markt 23

In 1832 stond hier een herenlogement van Jan Schuurman, waar ook bruiloften en vergaderingen werden gehouden. In 1900 was de kastelein Van der Gouw. In 1919 werd het huis afgebroken en architect Karel Mulder bouwde het huidige pand in art deco-stijl. Bakkerij Davina vestigde zich er en later het reisbureau Kempers en Welling. Daarna de horecagelegenheden "De Bisschop" en nu Café "Vanouds". 

Café Van Ouds De Groote Markt 23

Een totaal overzicht korte zijde van de markt

De Groote Markt in 1925. Op de achtergrond de eerste muziektent, rechts de bank C.& H. Baurichter, later de De Twentsche Bank en daarna de Algemene Bank Nederland, vervolgens een chinees restaurant en nu Grandcafé "De Dominee".

  

1958

De Groote Markt 12

Hotel, restaurant Muller en nu Café Bierlokaal "De Engel"

De Groote Markt 6-8-10

De Twentsche Bank toen....

.... Chinees restaurant Ying Ping en nu Grandcafé "De Dominee"

De Groote Markt 4

Het pand links werd in 1920 gebouwd door  architect Karel Croonen voor de heer W. ten Bokum. Daarna vestigde zich er achtereenvolgens de slagerij van Coen Lamers, daarna Theo Siemerink en later Dicky Dingeldein. (foto van Roos Kowalski geplaatst in Oud Oldenzaal) Een prachtige foto met zicht op de Marktstraat.

Na de verbouwing in 1983 volgden een horecabedrijf, muziekschool en nu "De Proatpoal".  

De Groote Markt 2

1900 Woonhuis familie Bloemen, later apotheek bloemen en nu Toer reisburo Schlichter

Groote Markt 1980

Nogmaals een overzichtsfoto, markt met ANWB richtingsaanwijzer. (Foto van Trudy Ten Brink Quinten in Oud Oldenzaal) 

 3 april 1992 Horeca ondernemers vanaf links: Wally Sueters, Hans ter Stege, Jan Mulder, R.H. Farris, K.C. Hu, Bennie Wessels, Beitme Kalesh ( copyright fotoarhieftwente.nl )

De Groote Markt op 24 augustus 2021 vanaf de torentop "het Lood'n Bönneke" gefotografeerd door Hennie Pool

Avondfoto van de markt (Foto van Herman Koop)

Bronnen:

Boekje: Oldenzaal in oude ansichten deel en deel 2  

Boek: 100 jaar middenstand in Oldenzaal

Dankbaar gebruik gemaakt van een artikel van Hans Lotgerink van 26 december 2022 in Oud Oldenzaal.

Boekje:  Monumentenroute

Twentsche Courant Tubantia 27-4-2024

Foto's Google afbeeldingen

Maak jouw eigen website met JouwWeb