Hockeyclub Bully

Oldenzaalse Hockeyclub Bully (O.H.C. Bully) werd opgericht op 16 oktober 1935. In 1936 trad de club toe als kandidaat-lid tot de hockeybond gevolgd door de damesafdeling in 1937. In de 1938 werd het verzoek ingediend om de club als voorwaardig lid te zien van de bond.

Er werd gespeeld in een weiland bij de kalkzandsteenfabriek aan de Enschedesestraat. Met hulp van de fa. Gelderman kreeg men een sportterrein in de Eekte.

Dit is het eerste veteranenteam van Bully dat aan de competitie deelnam. Staand vanaf links: Albert Kuiper, Kees Romein, Dik Prent, Gerrit Wellink, Frits Asselbergs en Steef Stevens voorste rij: Paul Smudde, Henk Gouma, George van Capelle, Niek Rakhorst en Wim van Halm.

In de vele jaren dat Bully bestaat zijn er natuurlijk ook vele kampioenschappen te vieren.

Een foto van een kampioensteam uit vroegere tijden met staande: Herman Kloezen, Eppie Kloezen, Hans Slebos. Karel van der Lied, Jan Keuper en achter hem zijn broer Arie (keeper), Wim Ankoné en Boy Schuurman (begeleider)  Voorste rij: Felix Hardeman, Rob Schouwenburg, Fred Ankoné, E. Remmers en Robbie Slebos.

In 1987 verhuisde Bully naar de sportaccommodatie in de Thy.

Ook hier dienen zich kampioenen aan zoals Meisjes D1 in 2011.

Meisjes D1-team Bully schrijft historie met titel in topklasse. Nog nooit in de historie van de Oldenzaalse hockeyclub Bully is bij de meiden in de D-jeugd in de Topklasse van Oost Nederland een kampioenschap behaald. Afgelopen weekeinde echter schreef het MD1 van Bully historie tussen gerespecteerde grootmachten als Wageningen, Ede, Upward en Nijmegen.

 

De oude kunstgrasmat deed al 15 jaar dienst en was op. Het terrein aan de Sportlaan werd opgeknapt en op 1 september 2019 was de officiële opening met twee nieuwe hockeyvelden, waarvan een waterveld, en het pronkstuk: de sporthal.

De sporthal is voorzien van een speelveld van 20 bij 40 meter, twee kleedkamers, een tribune, toiletten, een multifunctionele ruimte waar leden krachtoefeningen kunnen doen, een werkruimte voor de klusjesman en een ontvangstruimte. 

De club is gevestigd aan de Sportlaan en doet met de heren en de dames senioren mee in de bondscompetities van KNHB.

Het eerste herenteam van de Oldenzaalse Hockey Club Bully ging met coach en oud-international Fareed Ahmed van 17 februari tot en met 24 februari 2024 naar Pakistan. © OHC Bully

Het was het sportavontuur van hun leven. Ze vertrokken naar hockeyland Pakistan voor trainingen en wedstrijden en speelden in het grootste stadion ter wereld. In de miljoenenstad Lahore, 5800 kilometer ten zuidoosten van het Twentse stadje van plezier, hield Bully zijn trainingskamp.

Het avontuur was allemaal te danken aan hun trainer en coach, Fareed Ahmed, een voormalig international uit Pakistan die naar Twente is verhuisd en sinds twee jaar Bully traint. 

Tiemen Haafkes (l) en Leen Timmers van Bully uit Oldenzaal, met in Islamabad gewonnen beker. © Frank Timmers

Het geweldig avontuur in Pakistan, waar ze als sterren werden behandeld, eindigde met winst: beker als blijvende herinnering. Bully speelde er drie wedstrijden. De eerste werd met 2-1 verloren, de tweede met 4-3 gewonnen en de derde wedstrijd eindigde in 1-1 en shoot-outs brachten de winst.

Bronnen:

Wikipedia

Boek: Oldenzaal, een eeuw foto's en herinneringen van G.J.J.W.Weustink

Dagblad Tubantia 6-6-2011 en 30-8-2019 en 21-2-2024