Stichting Twentse Matthäus Passion

Bach Twente

De Matthäus Passion is een oratorium gecomponeerd door Johann Sebastian Bach.  Het is in Nederland een van zijn bekendste en langste composities. Het vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus als in het Evangelie volgens Matteüs. Nergens ter wereld wordt deze versie zo vaak opgevoerd als in Nederland.

Johann Sebastian Bach  is op 21 maart 1685 geboren in Saksen-Eisenbach en overleed op 28 juli 1750 in Leipzig. Hij kwam uit een muzikale familie van organisten. Hij wordt algemeen beschouwd als één van de belangrijkste componisten van de wereld. Zijn invloed op muziek is ver uitgestegen boven het klassieke gebied, waartoe hij wordt gerekend.

Zelfs populaire muziek van vandaag is beïnvloed door Bach. Sommige Beatles-songs hadden heel anders geklonken zonder Bach. 

Tot vandaag de dag toe is zijn belangrijkste muziekstuk de Matthäus Passion.

 

Op 8 januari 1985 werd de Stichting Twentse Matthäus Passion opgericht met als doelstelling het jaarlijks in de Lijdenstijd in de St. Plechelmusbasiliek te Oldenzaal op professioneel niveau doen uitvoeren van de Matthäus Passion.

In 1983 was de Matthäus Passion voor het eerst in de St. Plechelmusbasiliek te horen.

Vanaf december 1989 klinkt in de basiliek in de Adventstijd ook het Weihnachtsoratorium van Bach. De organisatie daarvan was aanvankelijk in handen van de Stichting Basiliekconcerten. In 1993 is deze stichting echter met de Stichting Twentse Matthäus Passion gefuseerd.

Anno 2022 is de naam veranderd in "Bach Twente".

In Oldenzaal is een pleintje genoemd naar Johann Sebastian Bach.

Zaterdag 1 april, aanvang 19.00 uur, kun je in stadstheater de Bond genieten van de Matthäus Passion 2023, met medewerking van o.a. het stadjongenskoor uit Oldenzaal en Consensus Vocalis (zie foto boven). 

Maak jouw eigen website met JouwWeb