Stichting Twentse Matthäus Passion

Bach Twente

De Matthäus Passion is een oratorium gecomponeerd door Johann Sebastian Bach.  Het is in Nederland een van zijn bekendste en langste composities. Het vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus als in het Evangelie volgens Matteüs. Nergens ter wereld wordt deze versie zo vaak opgevoerd als in Nederland.

Johann Sebastian Bach  is op 21 maart 1685 geboren in Saksen-Eisenbach en overleed op 28 juli 1750 in Leipzig. Hij kwam uit een muzikale familie van organisten. Hij wordt algemeen beschouwd als één van de belangrijkste componisten van de wereld. Zijn invloed op muziek is ver uitgestegen boven het klassieke gebied, waartoe hij wordt gerekend.

Zelfs populaire muziek van vandaag is beïnvloed door Bach. Sommige Beatles-songs hadden heel anders geklonken zonder Bach. 

Tot vandaag de dag toe is zijn belangrijkste muziekstuk de Matthäus Passion.

 

23 september 1987 Twents Bachkoor copyright fotoarchieftwente.nl

Op 8 januari 1985 werd de Stichting Twentse Matthäus Passion opgericht met als doelstelling het jaarlijks in de Lijdenstijd in de St. Plechelmusbasiliek te Oldenzaal op professioneel niveau doen uitvoeren van de Matthäus Passion.

In 1983 was de Matthäus Passion voor het eerst in de St. Plechelmusbasiliek te horen.

Vanaf december 1989 klinkt in de basiliek in de Adventstijd ook het Weihnachtsoratorium van Bach. De organisatie daarvan was aanvankelijk in handen van de Stichting Basiliekconcerten. In 1993 is deze stichting echter met de Stichting Twentse Matthäus Passion gefuseerd.

Anno 2022 is de naam veranderd in "Bach Twente".

In Oldenzaal is een pleintje genoemd naar Johann Sebastian Bach.

Zaterdag 1 april 2023 kon men in stadstheater de Bond genieten van de Matthäus Passion 2023, met medewerking van o.a. het stadjongenskoor uit Oldenzaal en Consensus Vocalis (zie foto boven). 

2024

2024 is het jaar dat BachTwente 40 jaar bestaat. BachTwente opent op zondag 17 maart,  haar jubileumjaar met de ‘Kroniek van 40 jaar Bach in Twente’ in Stadstheater de Bond in Oldenzaal

Jos van Veldhoven, dirigent

De Johannes-Passion is op 22 maart in Enschede (Muziekcentrum) en op 23 maart in Oldenzaal (Plechelmusbasiliek) te zien en te beluisteren is. De uitvoering van dit werk van Bach staat dit jaar onder leiding van Jos van Veldhoven, Bachkenner bij uitstek en voormalig artistiek leider van de Bach Vereniging. Uitvoerenden zijn Phion, orkest van Gelderland en Overijssel, het koor Consensus Vocalis en solisten uit binnen- en buitenland. In Oldenzaal zingt het Stadsjongenskoor Oldenzaal twee koralen mee. Het Weihnachtsoratorium wordt weer in december in Oldenzaal uitgevoerd.

Nadere informatie over Johannes-Passion en Kroniek: www.bachtwente.nl

Musicus Toon Ottink (foto Emel Mulderman in de Twentsche Courant Tubantia)

Oldenzaler Toon Ottink zong zo'n 200 keer de grote werken van Bach, waar onder 85 uitvoeringen van de Matthäus Passion. Al veertig jaar lang worden de Matthäus Passion, het Weihnachtsoratorium, de Johannes Passion en/of Hohe Messe uitgevoerd in Oldenzaal. Zondag 17 maart 2024 geeft Toon Ottink  de lezing "Kroniek van 40 jaar Bach in Twente" in Stadstheater de Bond. 

Bronnen:

www.cultuurmakelaar-oldenzaal.nl

www.plechelmusbasiliek.nl

https://bachtwente.clubee.nl

wikipedia

Foto etc.: Google afbeeldingen

De Glimlach week 6-2024

Twentsche Courant Tubantia 13 maart 2024