Hanzehuis

Het logo van de Hanzesteden.

Op 24 november 2023 werd het Hanzehuis geopend. Het kleine museum is ondergebracht in het voormalige koetshuis van het Palthe Huis.

Oldenzaal was in de Middeleeuwen ook een bedrijvige stad met een bloeiende handel. De stad lag centraal gelegen aan de handelsroute van Amsterdam naar Duitsland en  aangesloten bij het machtige Hanzeverbond. Er zijn nog altijd twintig Nederlandse Hanzesteden. Negen daarvan hebben zich verenigd in een toeristisch verbond: Kampen, Hasselt, Zwolle, Hattem, Deventer, Zutphen, Doesburg, Harderwijk en Elburg. 

Een Handelsdelegatie in de Middeleeuwen

Internationaal was tijdens de Middeleeuwen een samenwerkingsverband van handelaren uit steden in het huidige Duitsland, Nederland, België, Polen, Noorwegen, Zweden en de Baltische staten. Helaas was er weinig zichtbaars dat herinnert aan de Oldenzaalse Hanzetijd.

Met de komst van het Hanzehuis kunnen bezoekers meer ontdekken over zowel de Hanzegeschiedenis als het heden en toekomst van de handel in Oldenzaal.

Het project digitale Hanze is ontwikkeld en uitgevoerd door de Stichting Oldenzaalse Musea, in opdracht van de gemeente Oldenzaal. Voor de marketing wordt nauw samengewerkt met Oldenzaal Promotie.

Het project kon worden uitgevoerd mede dankzij financiële bijdragen van de provincie Overijssel en de Stichting het Loden Bönneke. Met de officiële opening van het Hanzehuis in het voormalige Koetshuis van het Palthe Huis is het project afgerond

Bronnen:

Twentsche Courant Tubantia 25-11-2023

Foto's: Google afbeeldingen