Kunst in de etalage

Sinds 2002 wordt in het centrum van Oldenzaal in oktober het jaarlijks kunstevenement Kunst in de Etalage gehouden.

De etalages worden sfeervol ingericht met hedendaagse kunst. Kunstenaars uit de regio maar ook vanuit het hele land en zelfs van over de grens exposeren hun werk.

Drie weken lang een uiteenlopende kunst-expositie in de binnenstad. Laagdrempelig kijken naar kunst voor het publiek en een bijzonder podium voor kunstenaars. Met veel extra’s; een kunstcafé voor kunstenaars en ondernemers, een feestelijke opening en een prijsuitreiking ‘beste match’ kunstenaar-ondernemer. 

In de etalage waren creaties te zien van Jorien Stel (vrouwenhoofd), Marga Janmaat (poppetjes) en Evelien Franke (borstbeeld).

 

Maar ook educatieve en maatschappelijke projecten maken onderdeel uit van het evenement.

Primair onderwijs

Sinds 2010 organiseert de stichting Kunst in de Etalage tevens een educatief project voor groep 6/7 van de basisscholen in Oldenzaal. De stichting biedt de scholen een workshop aan, waarbij een kunstenaar in de klas komt. Daarbij kunnen de leerlingen met zeer uiteenlopende technieken werken. De resultaten worden geëxposeerd in een etalage als onderdeel van het evenement Kunst in de Etalage. 

Senioren Project

In 2017 startte Kunst in de Etalage een samenwerkingsproject met Zorggroep Sint Maarten en Welzijnsorganisatie Impuls in Oldenzaal om kunstworkshops aan te bieden aan senioren van beide organisaties. De kunstwerken krijgen een plek in een etalage van de kunstroute.

Ten slotte nog enkele resultaten van deelnemers: Fotoclub Oldenzaal, Brenda Huuskes exposeerde in de etalage van bloemsierkunst Marion en jips-art.

De "Flying Color Red" en De "Flying Color Blue" van ons lid Hermine Huis in 't Veld is te bewonderen in de etalage van Tui Reisburo.

Kunst in de etalage 2023 is van 7 tot en met 28 oktober.

2024

Kunst in de etalage gaat in 2024 niet door. Na 21 edities vindt het bestuur dat het tijd is voor reflectie en wil zich beraden op de verdere toekomst van het evenement. Samen met de vrijwilligers gaat het bestuur op zoek naar een nieuw concept met Kunst in de etalage in welke vorm dan ook.

Vaste deelneemster van kunst in de etalage was Hermine Huis in 't Veld-Vos. Hermine maakt schilderijen, 3D-werk, fotografie, fotokunst en gedichten.  Al  haar werk gaat in de verkoop en de volledige opbrengst wordt gedoneerd aan het KWF kankerbestrijding. Op haar website mijnkunst-mijnleven zijn haar creatieve werken te zien en voorzien van een richtprijs te koop,

Bronnen:

www.kunstindeetalage.nl

Foto's o.a. Google afbeeldingen

De Glimlach week 7-2024

Maak jouw eigen website met JouwWeb