Discostad Oldenzaal

De commerciële hoogtijdagen van de disco begonnen in de jaren 1973-'74 met de hits 'Never can say goodbye' van Gloria Gaynor (1973) en ' Rock your baby' van George McCrae (1974). Met het uitkomen van de discofilm Saterday night fever in 1977 was de rage op zijn hoogtepunt. Donna Summer was een zangeres die als "Queen of Disco", de status van superster verkreeg. Ook artiesten als de Bee Gees, Rod Stewart, Kiss en de Rolling Stones maakten korte of langere tijd muziek binnen het genre. 

Oldenzaal was in die jaren het Mekka voor discogangers. Elk weekend waren de discotheken afgeladen vol met niet alleen Oldenzalers, maar ook uit Enschede, Hengelo,  Almelo en zelfs uit Duitsland kwamen horde jongelui naar "Het Stedke van plezeer". De horeca toen kende geen sluitingstijd of rookverbod. Vele discotheken kwamen en gingen. Hieronder een opsomming van de discotheken per locatie met enige toelichting. In sommige gevallen wordt verwezen naar een artikel van die specifieke discotheek.  

Discotheek De Tukker hoek Boterstraat/Kloosterstraat. 

Paul Veltmann verbouwde eind zeventig jaren de cafetaria en automatiek van Frits Grobbe en opende er discotheek "De Tukker". DJ's waren Peter Bussmann en Laurens Spit. Na vijf jaar diende zich een koper aan en door de teruglopende klandizie werd het pand verkocht. Acht mei 1982 brak er brand uit en in 1993 werd het pand gesloopt voor het winkelcentrum "De Driehoek". 

Foto: copyright fotoarchieftwente.nl 

Discotheek Corner Club aan de Ganzenmarkt

foto: copyright fotoarchieftwente.nl 

Jaap Poort (echte naam Stoutenbeek) was een graag geziene gast DJ bij de Corner Club. Deze advertentie is uit 1977. Jaap werkte in die tijd bij CBS-records en de Veronica Drive In Show. Overigens draaide hij begin jaren '70 bij de VARA Drive In Show.  Voorheen was het café "het Paradijs" Oldenzaal van Alink, later zat Paul Lansink er op. Daarna werd het "Dansen bij Jansen"(1989-1990). Nu is het een appartementencomplex.

Discotheek Trio Club aan de Grootestraat en Molenstraat

Trioclub zat aan de Grootestraat in het voormalig hotel "De Gouden Leeuw" (1968-1978) en later aan de Molenstraat in het voormalig St.Joseph gebouw (1979-1985). Na het einde van Trioclub kwamen in het pad achtereenvolgens Cheers (1986-1988), Cadillac (1988-1992), Warehouse (1993), Da Vinci (1993-1996). Klik hier voor meer informatie.

Discotheek Club 27 aan de Molenstraat

Ook wel De Turk genoemd was gevestigd in het voormalig marechausseekazerne aan de Molenstraat, naast discotheek Trio Club. Klik hier voor meer informatie

Discotheek  't Siepelke hoek Bentinkstraat-Tulpstraat

foto: copyright fotoarchieftwente.nl

'T  Siepelke was een buurtcafé op de hoek Bentinckstraat/Tulpstraat. In 1976 bouwde eigenaar Johnny oude Tijdhof het buurtcafé om tot discotheek. Het werd een groot succes, mede door de lage consumptieprijzen. Normaal maakte de DJ's uit welke muziek er werd gedraaid, maar in 't Siepelke bepaalde Johnny wat gedraaid moest worden. Hij hield nauwkeurig bij en in de gaten wat zijn publiek mooie muziek vond. Benno Veltscholten (DJ Alligator) draaide er tien jaar. In 1982 verkocht Johnny zijn zaak aan Richard Kroeze en in 1987 sloot 't Siepelke definitief haar deuren.  

Discotheek Apollo 11 hoek Boterstraat-Waagstraat

In 1969 verbouwden Jan en Rie Liedenbaum het buurtcafé De Waag om tot discotheek Apollo11. Klik hier voor meer informatie.

Discotheek El Rondo aan de Ootmarsumsestraat

foto: copyright fotoarchieftwente.nl

Zalencentrum Roord aan de Ootmarsumsestraat kon niet achterblijven met betrekking tot het discogebeuren en zodoende was er elke zondagmiddag van 14.00 tot 17.30 uur discomuziek. 

Discotheek Quick Silver 6 aan de Wilhelminastraat

De discotheek was gevestigd in een omgebouwde schuur achter het café Heininks Betske, eigenaar was toen Jan Schothuis. Hier begonnen Marcel Willemsen en Jan Hoveling hun horecacarrière als discjockey. De naam werd later 't Kluitje.  

Foto: copyright fotoarchieftwente.nl

Discotheek de Country Club/Hydeway aan de Bisschopstraat  

Frans Mensink was jaren de huis-dj van Trioclub. Maar hij draaide ook in andere discotheken, zoals Apollo 11, De Kul in Denekamp, en in de kelder van dancing Kothman, Hij zelf was een fan van country en westernmuziek. Het was dan ook niet vreemd, dat toen hij in Bisschopstraat met zijn eigen discoheek begon het de naam "Country Club" gaf. Frans Mensink was één van de toonaangevende discjockey in Oldenzaal en omstreken. Hij overleed in 2001. Later werd de discotheek 0m gedoopt tot  Hydeway.  

Discotheek De Kei aan de Bisschopstraat/Lyceumstraat

Eerste was er de bar/discotheek "Het Keitje" van Jan en Nardy Wigger aan de Bisschopstraat. Jan had in het voormalig parochiehuis aan de Lyceumstraat zijn judosportschool en café. Het pand werd omgebouwd tot Dancing De Kei, dat een begrip werd in Twente. Wil je meer weten over Dancing "De Kei", klik dan hier.  

Discotheek - Jumbo Dancing aan de Spoorstraat

Paul Borghuis maakte een doorstart van het failliet verklaarde Twents Uitgaans Centrum (TUC) de Kei. Wederom nam hij een monumentaal gebouw over, het voormalig kantoorgebouw van Gelderman en noemde de mega-discotheek "Jumbo Dancing". Wil je meer weten over deze discotheek, klik dan hier. 

Discotheek Toff aan de Steenstraat

Foto: copyright fotoarchieftwente.nl

In 1977 begonnen Ine en Herman Vlutters een café aan de Steenstraat. De naam werd 't Grösmèejeke, een Twentse benaming voor een borrelglaasje zonder voet. Op 2 oktober 1982 kreeg Herman een fatale hersenbloeding. Begin 1985 sloot 't Grösmèejeke de deuren en vestigde bar-disco Toff zich in het pand. 

Discotheek 't Luifeltje/De Kelder aan de Steenstraat

Toon Tibben verliet discotheek Apollo 11. Hij werd bedrijfsleider van discotheek 't Luifeltje aan de Steenstraat. Laurens Spit, ook ervaring op gedaan bij Apollo 11, ging met hem mee en verzorgde als discjockey de muziek.

Later werd de naam 't Luifeltje vervangen voor de meer toepasselijke naam De Kelder, want je moest de trap af om er te komen. 

Bar De kelder bestaat nog altijd. 

Bronnen:

Ben Siemerink en Harry Jurtten hebben een boek geschreven over de opkomst en neergang van Oldenzaal Discostad met als titel: "Een Verdraaid Mooie tijd". Een aanrader voor de liefhebber. Ik heb er met het samenstellen van het discogebeuren in Oldenzaal dankbaar gebruik van gemaakt.

Overige bronnen:

Wikipedia

Dagblad Tubantia 16 mei 2019.

www.mijnstadmijndorp.nl

www.uitinoldenzaal.nl/geschiedenis