Discotheek Apollo 

Apollo 11 was een missie van het Apolloprogamma die de eerste mensen op de Maan zette. Op 16 juli 1969 ging een Saturnusraket  met aan boord de astronauten Neil Amstrong, Edwin Aldrin en Michael Collins op weg naar de Maan. Het was Neil Amstrong die op 21 juli 1969 als eerste mens een voet op de maan zette. Nadat dat Amstrong op de maan stond spraak hij de beroemde geworden woorden: 

"Dat is een kleine stap voor de mens, een reuzensprong voor de mensheid".

Enkele dagen na de lancering van Apollo 11 werd discotheek Apollo 11 in Oldenzaal op 19 juli 1969 geopend. Het was de eerste discotheek van Oldenzaal. De maanlanding van Apollo 11 was nieuws op wereldniveau. De opening van discotheek Apollo 11 was nieuws op lokaal niveau. Beiden projecten waren een enorm succes.

 

Eigenaar van het buurtcafé op de hoek van de Waagstraat en de Boterstraat was in de jaren vijftig de heer Aarninkhof. In 1968 werd het café "De Waag" overgenomen door Jan en Rie Liedenbaum van de familie Krukkert. In 1969 verbouwden Jan en Rie, die vonden dat er Oldenzaal te weinig te beleven viel voor de jeugd, het buurtcafé om tot een discotheek met de naam "Apollo 11". De verbouwing was zodanig dat aan het interieur niets kapot kon worden gemaakt. Een garderobe was er niet, de jassen lagen her en der op een hoop. Maar de discotheek bleek een schot in de roos. Al voor dat de zaak open ging stonden de  17 en 18 jarige jongeren voor de deur. Later op de avond gevolg door de oudere jongeren.   

Ine Klieverik achter de draaitafel.

De formule van de discotheek was in principe eenvoudig. Herman Vlutters was de vaste discjockey. Hij had dozen vol met singeltjes en langspeelplaten. De klanten bepaalde dikwijls welke muzieknummers er werden gedraaid.  De Rolling Stones, The Eagles en De BeeGees werden vaak gedraaid. En een eendagsvlieg zoals "In de Summertime van Mungo Jerry werd grijs gedraaid. En met die muziek liep de dansvloer vol.

Omdat midden jaren zeventig meerdere discotheken er bij waren gekomen liep de klandizie terug. Het leek Jan en Rie beter om hun zaak te veranderen. Eind zeventig hield discotheek "Apollo 11" op te bestaan en kwam er bistro 't Klokhoes voor in de plaats. 

Rie en Jan Liedenbaum (foto Jan Kienhuis)

Met de plotselinge dood van Jan kwam ook een einde  aan Brasserie 't Klokhoes en in 2004  werd het pand verkocht. Wat voor veel Oldenzalers blijft is een herinnering aan een geweldige mooie tijd. 

Bronnen:

Boek: Een verdraaid mooie tijd van Ben Siemerink en Harry Jutten.

www.mijnstadmijndorp.nl

Wikipedia

Foto's Google afbeeldingen

Maak jouw eigen website met JouwWeb