Museum De Pelgrim aan de Marktstraat

Tijdens de februaristorm van 2022 viel een eeuwenoude boom op het dak van de musea de "Pelgrim" en de "Hofnar" aan de Hofmeierstraat. Een groot deel van de collecties bleef ongeschonden, maar omdat beide musea te klein, te krap en slecht toegankelijk waren werd er voor de collectie naar een nieuw onderkomen gezocht.

Dat werd  het Michgoriushuis.

Toos Achterweust, grondlegster van de Pelgrim, opende op 30 september 2023 het museum aan de Marktstraat.

Na een schifting zijn beide collecties gebruikt voor de tentoonstelling "Ritme van het leven". De tentoonstelling laat de rituelen en de tradities van de Stad Oldenzaal zien, zoals het midwinterhoornblazen, kroamschudden,  missietent, najaarskermis, carnaval. Soms hebben deze gebruiken een religieuze oorsprong. Het carnavalsmuseum "De Hofnar" is opgegaan in het nieuwe museum "De Pelgrim"  aan de Marktstraat.

Even een kleine rondleiding.

Meteen na de entree zie je links een collectie wijwaterbakjes en kruizen. 

De bezoekers lopen vervolgens door een lange gang, waar een tijdslijn van de stad is afgebeeld.

Vervolgens komt de bezoekers in de expositiezaal. Er draait een zeven minuten durende  film over de historische betekenis van Oldenzaal als kerkelijk centrum van de regio.

In de tentoonstellingsruimte staan vitrines met elk een eigen thema: verwondering, viering en identiteit. Elke kast bevat een grote verscheidenheid aan voorwerpen, zoals Heiligbeelden, iconen, missiebusjes een kazuifel, doopjurk, monstrans, carnavalsonderscheidingen, goastok en de scepter van de Stadsprins van carnaval.

Voor het interactieve deel is gekozen voor de caleidoscoop. Door er aan te draaien verandert het steeds, net zoals het leven.

De Pelgrim heeft ook een studieruimte bestemd voor meerdere doelgroepen, zoals voor de leden van de nieuwe Historische Vereniging Oldenzaal, het stadsarchief in het gemeentehuis maar ook de specialisten van de ArcheoHotspot. 

Bronnen:

Twentsche Courant Tubantia 20 april 2023 tekst: Stephan Scheper en foto's:  Carlo ter Ellen, Martinus Meijerink en Hennie Pool 

Maak jouw eigen website met JouwWeb