Bibliotheek

Vermeldingswaardig is dat mevrouw Oude Elferink in 1949 een boekbinderij en bibliotheek aan de Bentinckstraat begon.

Mevrouw Oude Elferink werd de oudste inwoner van Oldenzaal. Ze overleed in november 2023 op 106 jarige leeftijd. 

In 1969 werd de bibliotheek opgeheven. (Tekst en foto's van Harrie Oude Elferink in Oud Oldenzaal)

De eerste openbare bibliotheek van Oldenzaal was gevestigd aan de Kloosterstraat naast het schoolplein van de Sint Radboudschool voor de eerste- en tweedeklas.

Om een boek te lenen, meldde je bij de balie met de titel van het boek. Een bibliotheekmedewerker haalde het boek op en noteerde de uitleen in een cartotheek. 

Na de Kloosterstraat verhuisde de bibliotheek naar de Scholtenhoeklaan. 

Op 20 november 1975 brak er brand uit bij café-restaurant Heinink's Betske aan de Ganzenmarkt. 

Het terrein werd aangekocht door de gemeente, het pand werd gesloopt en in juli 1986 werd de gemeentelijke Sociale Dienst er gehuisvest.

 Juli 1986 werd het gebouw voor de Gemeentelijke Sociale Dienst opgeleverd.

Na reorganisatie bij de gemeente stond het pand leeg. Voor de bibliotheek een unieke kans om het pand van de Gemeente te huren. 

Eelco Brinkman, minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur (1982-1989) kwam op 19 november 1987 naar Oldenzaal om de bibliotheek aan de Ganzenmarkt officieel te openen.

Door bezuinigingen moest de bibliotheek in 2018 op zoek naar een andere plek. Na revitalisatie van de Vijfhoek kreeg de bibliotheek hier een onderkomen. 

Werkzaamheden in het pand in de Vijfhoek. Nieuwsflits bibliotheek oktober 2020 

Plattegrond bibliotheek.  Nieuwsflits bibliotheek oktober 2020 

Ruim twintigduizend titels hebben een plekje gekregen in het nieuwe onderkomen in de Vijfhoek, dat 7 december 2020 officieel in gebruik werd genomen door wethouder van cultuur, Alida Renkema en oudgediende René oude Keizer, die ook al in 1987 bij de opening van de bibliotheek aan de Ganzenmarkt van de partij was.

Vanaf 1 januari 2024 zijn de bibliotheken van Hengelo, Hof van Twente en Oldenzaal  samen één nieuwe stichting: "Bibliotheek Twente. De bibliotheken in Hengelo, Goor en Oldenzaal doen niet meer aan boetes als het leentermijn is verstreken.

Bronnen:

Foto's Oud Oldenzaal

Dagblad Tubantia

Nieuwsflits Bibliotheek 

Maak jouw eigen website met JouwWeb