Jan Schoenaker, Glazenier

Jan Schoenaker (Johannes Antonius Cornelis) werd in Roosendaal op 3 april 1923 geboren en overleed op 27 oktober 2017 in Almere. Hij was een beeldend kunstenaar die vooral bekend werd als glazenier.  Hij realiseerde kerkramen en monumentale kunst in binnen- en buitenland.

Voor de Plechelmusbasiliek te Oldenzaal maakte Jan  gebrandschilderde ramen.

Schoenaker groeide vanaf 1925 op in  Oldenzaal, haalde zijn HBS diploma en studeerde monumentaal schilderen in  Arnhem aan de Academie Kunstoefening.

Hij vertrok in 1947 met een Franse studiebeurs naar Parijs voor een vervolgopleiding aan de École supérieure des beaux-arts. Hier bestudeerde hij de techniek van het frescoschilderen. Ook volgde hij lessen in modeltekenen aan de Académie de la Grande Chaumière 

In zijn werk beeldde hij veelal Bijbelse en mythologische voorstellingen uit. Zijn stijl wordt omschreven als 'gematigd expressionistisch. Schoenaker werkte aanvankelijk vooral als glazenier en maakte ook frescos en mozaïeken.

Hij werkte van 1968 tot 1984 als tekenleraar aan het Carmelcollege in Oldenzaal.

Behalve in en rondom Oldenzaal in Twente realiseerde hij opdrachten in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Canada. Hij werkte drie jaar, in de jaren tachtig, aan vierentwintig  gebrandschilderde glas-in-loodramen van de Sint-Elisabeth van Hongarijekerk in Hamilton (Canada).

Het oeuvre van Schoenaker bestaat naast de glas-in loodramen, fresco's en betonreliëfs uit houtsnijwerk, (pen)tekeningen, linosnedes, etsen, aquarellen, zeefdrukken, olieverfschilderijen en wandkleden. 

In 2007 werd Jan Schoenaker bij Koninklijk Besluit benoemd als Officier in de Orde  van Oranje Nassau.

Op zondag 29 oktober 2023 om 10.00 uur wordt in de Plechelmuskerk van Saasveld een viering ter nagedachtenis van Jan Schoenaker gehouden met als thema: "geloven in glas".

Bronnen:

Wikipedia

Google afbeeldingen