NIVON

NIVON staat sinds 1960 voor Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk. Volgens de oude doelstellingen tracht Nivon het welzijn van mensen te bevorderen door mensen te helpen om hun leven in evenwicht te brengen met de natuur, techniek en cultuur. Nivon streeft volgens zijn statuten naar "een democratisch-socialistische maatschappij, gebaseerd op vrijheid, gerechtigheid en gemeenschapszin".

Nivon heeft, als partner van Wandelnet (voorheen Wandelplatform), een belangrijke bijdrage geleverd bij het opzetten van meer dan veertig langeafstandswandelpaden en streekpaden, waaronder het Pieterpad. Het Nivon beheert natuurkampeerterreinen en natuurvriendenhuizen.

Een van de natuurvriendenhuizen is "De Broam"  in Buurse.

NIVON afdeling Oldenzaal is opgericht in 1926. Omdat een eigen clubhuis ontbrak vonden de activiteiten thuis plaats. Zo  was er een schaakclub, toneel- en kampeergroep. 

5 november 1966 vierde het NIVON Oldenzaal haar 40-jarig bestaan. Het bestuur vanaf links: Mevr. de Vries, Willy Snippe, Lucas Smienk (secretaris), Freek de Vries (voorzitter), Niek Hoftijzer (penningmeester) Threes Pool en Hennie Pool (jeugdvoorzitter)

Jarenlang was het clubhuis van de afdeling Oldenzaal aan de Prossinkhof gevestigd en op 14-10-1983 werd het clubhuis aan de Thijlaan geopend door Weth. Mevr. Witteveem - Alink.

1983 De toneelgroep van het Nivon (foto Jan Kienhuis)

21 maart 1985 Bestuur van de Nivon-afdeling Oldenzaal voor het Nivon-centrum. V.l.n.r. , Steve Leerling, Herman Belderink, Bertus van der Zwaan, Jola Draaisma en Anneke Bossink.

9 maart 1986 viering vrouwendag

17-11-2001 vierde de afdeling haar 75 jarig bestaan, dit vond de Gemeente Oldenzaal een mooie gelegenheid om het Nivon Oldenzaal de Zilveren Ere Penning van de Gemeente Oldenzaal toe te kennen in verband met bijzondere diensten voor gemeente en burger.

 

Nivon Oldenzaal per 31 december 2016 verleden tijd

Op 31 december 2016 is de Nivon-afdeling Oldenzaal opgeheven. Na ruim negentig jaar zag het bestuur zich genoodzaakt om de stekker er definitief uit te trekken. Oorzaak: te weinig leden en nog minder bestuurders.

Bronnen:

Wikipedia

Tubantia 19-11-2016

Maak jouw eigen website met JouwWeb