Geert Christenhusz-Scaramouce-Encore

Geert C.A.M. Christenhusz, geboren op 11 december 1949, studeerde aan het Twents Conservatorium te Enschede.  Hij was docent aan de ArtEZ- conservatoria te Enschede, Zwolle en Arnhem. Van 1996 tot 2008 was hij werkzaam als theoriedocent aan de Hochschule für Musik in der Wilhelms Universität te Münster (D).

Wilhelms Universität te Münster

Geert, die het artistieke deel voor zijn rekening nam, vormde samen  met Annet Meijerink, geboren 13 juli 1953, de directie van Muziek Theater Bureau Mélange.

Geert schrijft de teksten en muziek die hij ook arrangeert. Annet verzorgt de productie.

Geert was oprichter en dirigent/arrangeur van de landelijk bekende Big- Band Scaramouche, die haar activiteiten in de jaren ’90 staakte.

12 juni 1986 copyright fotoarchieftwente.nl

Geert is ruim 46 jaar als dirigent en artistiek leider verbonden geweest aan Koor en Muziek Theater Groep Scaramouche, waarvan hij ook de oprichter is. Scaramouche is een clownesk personage uit de Italiaanse commedia dell' arte.  Hij vermaakt het publiek door zijn grimassen en kon slim of dom zijn.

In 1969 werd muziektheatergroep Scaramouche opgericht, die vele optredens verzorgden, o.a. het bekende Nederlands-Twents sprookje Joargang in 2006, één liedje voor elke maand uitgevoerd door diverse solisten. 

Scaramouche koorleden in het jubileumjaar 2009.  

Muziek en Theatergroep “Encore" komt voort uit Scaramouche.  Encore presenteert zich onder andere door concertoptredens, deelname aan muziekevenementen en door theaterproducties. 

De Jan Kip Trofee

Sinds 2004 luistert Scaramouche o.l.v. Geert Christenhusz ieder jaar het Kadolstergala van de Oldenzaalse Carnavals Vereniging De Kadolster Mennekes op.

In 1974 won De Oln'zelse Köpperbloazers het leedkesfestival met het nummer: "De Jeskes Oet" geschreven door Geert Christenhusz. Het bleek de hit van het Oldenzaalse carnaval en het lied zal in lengte der dagen worden gezongen. Voor zijn vele verdiensten voor het carnaval ontving Geert in 2009 de precieuze "Jan Kip Trofee". 

In 2008 werd Geert benoemd  tot Ridder in de Orde van Oranje- Nassau

Sinds 2010 bestaat de ‘Cultuurprijs Geert Christenhusz’ voor jong talent in Twente, die vanaf 2014 een vervolg kreeg onder de naam ‘Christenhusz Theaterprijs’.

In 2013 werd als laatste grote muziektheaterwerk onder leiding van Geert in samenwerking met Muziek Theater Groep en in een productie van Muziek Theater Bureau ‘Spiegels’ uitgevoerd. 

 

 

Geert stopte eind 2014 zijn artistieke activiteiten voor Scaramouche met een groot afscheidsconcert in de Hofkerk onder de aansprekende titel Coda & Epiloog

23 juni 2023 werd Geert Christenhusz tijdens de Oldenzaalse Midzomernacht benoemd tot stadsdichter van Oldenzaal.

2023: Muziek en Theaterkoor Encore

Januari 2024: De Oldenzaalse carnavalskraker "De Jeskes Oet" gecomponeerd door Geert Christenhusz werd 50 jaar na dato opnieuw uitgebracht door Ype & Robyn en Original Boeskool Blech

Bronnen:

https://www.christenhusztheaterprijs.nl

website: muziektheater-encore

Foto's Google afbeeldingen

Foto koorleden: uit het boek: Scaramouche 40 jaar

Weekblad Hart van Oldenzaal 2 februari 2024