Theo Pahlplatz, voetballer

Theo Pahlplatz werd geboren op 3 april 1947.  Hij begon zijn voetbalcarrière bij Quick'20.

Theo tekende in het voorjaar van 1966 een vijfjarig profcontract bij FC Twente. Zijn debuut in de eredivisie was de competitiewedstrijd op 14 augustus 1966 tegen Go Ahead.  Hij speelde in totaal dertien seizoenen voor F.C. Twente. Hij kwam tot 479 wedstrijden: 382 competitie- 41 beker- 1 nacompetitie, 43 Europese beker- en 12 intertoto-wedstrijden. Als rechtsbinnen scoorde hij 85 doelpunten. Zijn eerste doelpunt maakte hij op 28 augustus 1966 thuis tegen Ajax, eindstand 1-1.

De legendarische wedstrijd op 3 november 1968. F.C. Twente - Ajax 5-1 Theo scoorde twee keer: in de 2de en op de foto in de 60ste minuut.

Selectie seizoen 1968-1969 met op de voorste rij. tweede van rechts Theo Pahlplaz.

Het beste seizoen van het F.C. Twente met Theo Pahlplatz was 1973-1974. De ploeg deed tot aan de laatste speeldag mee om het kampioenschap van Nederland. In de één na laatste competitiewedstrijd moest FC Twente uit naar Feyenoord, die op de ranglijst na 32 wedstrijden gelijk stond met F.C. Twente.  Feyenoord won met 3-2 , maakte geen fout in de laatste wedstrijd en werd met 56 punten kampioen van Nederland, gevolgd door F.C. Twente met 54 punten.   (Destijds twee punten voor een overwinning.)

Selectie 1973-1974. Zittend derde van links Theo Pahlplatz

Het seizoen 1978/79 werd het laatste seizoen van Theo bij FC Twente. Hij vertrok als speler-trainer naar het het Duitse FC Epe. Hij was na zijn actieve voetbalcarrière onder meer scout voor Twente.

De strijd om de KNVB beker tussen FC Twente en PEC Zwolle op 19 juli 1977 in Nijmegen  was na 90 minuten nog onbeslist (0-0). In de verlenging wordt het 3-0 voor FC Twente. Theo Pahlplatz begint op de bank en valt in voor Ab Gritter.

Europees voetbal

16 februari 1971 kwartfinale jaarbeurssteden beker FC Twente - Juventus. Theo scoort 1-0. Juventus gaat door na verlenging.

Theo speelde 43 wedstrijden met FC Twente in Europees verband, met als topjaar 1975. Nadat FC Twente in april 1975 twee keer in de halve finale van Juventus had gewonnen, werd Borussia Mönchengladbach de andere finalist om de UEFA CUP.

De uitwedstrijd op 7 mei 1975 in Duitsland werd doelpuntloos afgesloten. Een goede uitgangspositie, zo dacht men in Enschede. De thuiswedstrijd op 21 mei 1975 werd echter een deceptie. Borussia won met 1-5. Theo stond beide wedstrijden in de basis.

Nederlands elftal

8 oktober 1967 Trainer George Kessler geeft aanwijzingen. Theo als aandachtige toehoorder met beide handen in de zij.

Theo speelde van 1967 tot 1972 dertien interlands. Hij maakte zijn debuut op 29 november 1967 tegen de Sovjet-Unie. Hij speelde 958 minuten voor oranje en scoorde drie keer.

Het Nederlands elftal in 1972 met Theo Pahlplatz tussen Piet Keizer en Johan Cruyff

Op 1 november 1972 speelde Theo zijn laatste interland tegen Noorwegen.

Op 2 juli 2023 is Theo op 76-jarige leeftijd overleden.