Dancing De Kei en Jan Wigger
Een advertentie in het blad Twenteland en-leu-en-spraoke nr 2 6e jaargang 1961.
Eerst was het een parochiehuis, daarna kwam bioscoop Rex er in de bovenzaal en vervolgens kocht Jan en Nardy Wigger het pand voor een sportschool met voorcafé.
Na zijn studie aan het CIOS als sportleraar introduceerde Jan Wigger in 1957 het judo in Oldenzaal en Oost-Nederland en stond daarmee in feite aan de basis van de judovereniging Hantei. op 23 november 1957 opende burgemeester Cornelissen de "Eerste Oldenzaalse Sport School" van Jan Wigger in het parochiehuis aan de Lyceumstraat.
Goud voor Anton Geesink tijdens de Olympische Spelen in 1964 in Tokio.
Ter gelegenheid van het eerste lustrum in 1962 werden er judokampioenschappen gehouden, waarbij Anton Geesink, wereldkampioen geworden in 1961 te Parijs als eerste niet-Japanner, in de judoklasse alle categorieën, examinator was en tevens een demonstratiepartij judo liet zien. Op 25 juni 1968 wordt Judo Vereniging Oldenzaal opgericht met als voorzitter Jan Wigger
Op de foto knielend v.l.n.r.: Afdelingskampioen Van Oyen, Frey, examinator Anton Geesink, Gerrit Eissink, Jan Van Ommen.
Staand: Jan Wigger en afdelingskampioen Wiggers.
Jan was behalve judoleraar ook vele jaren voetbaltrainer. Zo trainde hij clubs als Quick '20, MVV, BWO en vv Oldenzaal.
Het eerste seizoen na het betaald voetbalavontuur werd op 7 mei 1964 VV Oldenzaal met trainer Jan Wigger kampioen van de 4e klasse.
Maar zijn naam vestigde Jan Wigger in de horeca. Hij was de man van de legendarisch dancing De Kei. Hij was de eerste horecaman in Oldenzaal die met dansavonden op de zaterdagavond begon. En dat werd een enorme succes. Van heinde en ver ging men met fiets, bus of per trein op zowel zaterdag- als zondagavond naar Oldenzaal naar Dancing De Kei.
Bewijs van toegang van Jozsef Jambor
De Gemeenteraad kwam bijeen: er moest zo snel mogelijk een alternatieve steen worden gevonden. Dat lukte maar het zag er niet uit zoals op de foto te zien is.
De originele steen blijft tijdens de carnavalsdagen liggen voor het café, dat vanaf dat moment café De Kei ging heten.
Naam De Kei
Het horecabedrijf dankte zijn naam aan een spectaculaire carnavalsstunt in de nacht van 5 op 6 februari 1964: midden in de nacht kaapte hij met zijn vaste stamgasten en met behulp van een grote kraan de historische Oldenzaalse marktsteen en zette deze in een kist voor zijn zaak die door biervaten onttrokken werd aan het zicht. 's Morgens toen de Oldenzalers wakker werden zagen ze alleen nog maar de steunstenen.
Dinsdag na carnaval wordt de steen weer op zijn plaats gelegd.
Het Oldenzaalse carnaval kwam landelijk op de kaart doordat op zijn initiatief de televisie een uitzending verzorgde van een feest in zijn zaak.
In 1971 was Jan Wigger stadsprins Janus van Oldenzaal; in die tijd was hij ook eén van de grondleggers van De Oelewappers.
Na opkomst van disco's wilde Jan het groot aanpakken. Hij verbouwde het voormalig hoofdkantoor van textielfabrikant Gelderman en Zonen. Helaas liep de megadisco uit in een fiasco. Na zijn echec met het Twents Uitgaans Centrum begon hij op de hoek van de Spoorstraat en de Berkstraat met een nieuw café: De Kei. Later voer hij met zijn boot vanuit Zwartsluis gezelschappen rond.
Jan overleed op 19 juni 2008.
Bronnen:
Dagblad Twentsche Courant Tubantia 21 juni 2008
Artikel in Ons Oldenzaal 1ste jaargang van Seijer Troost
Oldenzaal een eeuw foto's en herinneringen door G.J.J.W. Weustink
Maak jouw eigen website met JouwWeb