Toneelvereniging Kunst naar Kracht

De vereniging is opgericht in 1913 en heette toen "Ons Genoegen". Later kwam er een fusie tot stand met een andere Oldenzaalse vereniging en werd de naam "Kunst naar Kracht.  De repetities vonden plaats in een klein café met de naam "Koffiepot", die stond op de plaats waar nu het nieuwe Gemeentehuis staat.

Na verloop van tijd ging de vereniging over naar Hotel de Ster en kon daar beschikken over een echt toneel. Werden er in het begin eenakters gespeeld, momenteel zorgt de toneelvereniging voor een avondvullend programma.

Foto van begin jaren 60 van de vorige eeuw( Foto Fiet Leusenkamp in Oud Oldenzaal

Zittend voor de tafel o.a. Greetje Grobbe

Achter de tafel vanaf links: Abs de Jong, Gezusters Stenfurt en Dirk Agema

Staande vanaf links: Miny Grobbe, Gerrit Frank, Nel Bijkerk, n.n. Berus Grobbe, Gerad Meyer, Titus de Dood, n.n. n.n. Henny Eshuis, Gerrot Schutte en Gerrit Holsbeeke.

Nog een oude foto van Kunst naar Kracht met o.a. Frits, Miny en Greetje Grobbe, Ger Tukker, Lenie Bergsma,Abs de Jong, Hans van Haaten en Dirk Agema.

Elk jaar een uitvoering. Eerst in hotel de Ster. later in de Bond. 

Momenteel speelt men niet alleen meer voor leden maar worden er ook openbare uitvoeringen gegeven, die voor iedereen toegankelijk zijn.

Het repertoire aanpassen aan de moderne tijd, aansluiting met je jeugd houden, het inhuren van beroepskrachten als regisseur hebben gezorgd dat de  vereniging inmiddels langer dan 100 jaar bestaat. 

In 2013 vierde de vereniging haar 100-jarig bestaan.

Het verkleden zit in de genen van toneelspelers. Dus zijn de leden in de Sinterklaastijd in de binnenstad van Oldenzaal aanwezig als Goedheiligman en zijn Pieten.

Gerard Veldscholte en Nienke Luttikhuis (foto Reinier van Willigen T.C.)

Kunst naar Kracht brengt 6 en 7 oktober 2023 de klucht "Tel uit je winst" op de planken. De voorstelling is te zien in Stadstheater De Bond, waar ook kaartjes gekocht kunnen worden. 

Bronnen:

https://www.knktoneel.nl

facebook: Kunst naar Kracht

Maak jouw eigen website met JouwWeb