Festiviteiten in aanloop naar carnaval

Op de Elfde van de Elfde 2023 wordt er voor de eerste keer een straatfeest in de binnenstad georganiseerd. In de Marktstraat en de Palthetuin is dan de start van het carnavalsseizoen. Oldenzalers hoeven niet meer af te reizen naar Brabant of naar Duitsland.  De Boeskoolstad komt met een bruisend straatfeest. Ook wordt er 's middags het Leedkesfestival gehouden.

William Segerink, Hugo Segerink en Laurens Oude Elberink alle drie lid van de feestcommissie van de carnavalsvereniging De Kadolstermennekes zijn de initiatiefnemers. (foto: Reinier van Willigen)

Prinsenbal en het aftreden Prins

Omstreeks 11 november (elfde van de elfde om elf minuten over elf) treed de Stadsprins af. Voor de laatste keer in functie als Stadsprins van de Boeskoolstad geeft hij hij akte de présence tijdens het Prinsenbal.

Met het afdoen van de Prinsensteek wordt het aftreden bevestigd.

Het Prinsenbal met tal van artiesten en een volle zaal gaat door.

47-11

Het Genootschap 47-11 bestaat uit 47-11 = 36 personen. De 11e van de 11e ( 11 november) is de start van het Carnavalsseizoen. In Keulen wordt dat groots gevierd en Genootschap 47-11 uit Oldenzaal zijn daar jaarlijks bij. Na een goede bodem te hebben gelegd bij Hotel 't Landhuis ging het gezelschap om 6.11 uur met de bus van 't Stroat Ensemble, die 36 zitplaatsen heeft, op weg naar Keulen, waar ze het de startsein van het carnavalsseizoen met het nodige gerstenat zullen vieren.  

 

Keulen is de stad van de "eau de cologne" met in bijzonder het merk 4711.

Het is logisch dat de naam van de hoogheid van het Genootschap 47-11 Prins Boldoot is.

Leedkesfestival

Vanaf 1955 wordt jaarlijks een Oldenzaals carnavalslied gekozen. Zonder andere artiesten te kort te doen is toch het  carnavalslied "De Jeskes oet" geschreven door Geert Christenhusz in 1973 is een evergreen. Het zal altijd blijven.

Tijdens het leedkesfestival treden elk jaar weer zangroepen op voor een uitzinnige zaal.

Dit jaar vindt het Leedkesfestival plaatst op 11 november tijdens de opening van carnavalgebeuren.

Prinsenbal en opkomst van de nieuwe Prins.

De eerste zaterdag van het nieuwe jaar wordt traditiegetrouw, meestal op een unieke manier, de nieuwe stadsprins gepresenteerd.

Bokzitting

Kapellenfestival - Boescabaal

Mutsenspektakel

Boeskool-of-the-Proms

Tapkloas

Bronnen:

Website: OCV De Kadolstermennekes

Website: 4711

RTV Oost

Boek van Ben Siemerink: Doar Kump't Spul An

Foto's: Google afbeeldingen, Laurens Wiggers.

Twentse Courant Tubantia van 26-7-2023