Carnavalsvereniging De Blaanke Boeskeulkes

In 1964 schrijft burgemeester  De Vries in de carnavalskrant 't Kadolstermenneke van het jaar een kritisch artikel. Hij benadrukt hierin dat de continuïteit van carnaval vieren in Oldenzaal gewaarborgd blijft als de jeugd meer bij het carnavalsgebeuren wordt betrokken. En dat was niet aan dovenmansoren gezegd want in 1964 werd een oprichtingsvergadering belegd in Hotel de Ster in  de Bisschopstraat. Als naam wordt gekozen jongerencarnavalsvereniging De Blaanke Boeskeulkes (witte kool).   

In 1965 wordt de eerste Vorst gekozen en heeft de jongerencarnavalsvereniging al 300 leden, die tot hun 26ste jaar lid kunnen blijven. De vereniging wordt als het ware een "opleidingsinstituut" voor het "echte" werk bij de Kadolstermennekes. 

13 januari 1975 Vorst Gerrit I (Gerrit Seiger) van de Blaanke Boeskeulkes in hotel De Ster (foto: Jan Kienhuis)

In 2017 werd er een touwtrekwedstrijd georganiseerd tussen De Blaanke Boeskoolkes en De Kadolstermennkes. Winnaar werd het plezier.

In 2019 bestond de vereniging 55 jaar, een jubileum in carnavalsland. Om dat jubileum luister bij te zetten werd alles op alles gezet om de eerste prijs van de Grote Twentse Carnavalsoptocht in Oldenzaal in de wacht te slepen. En dat lukte met prachtige praalwagens.

En niet te vergeten de fraai uitgedorste loopgroep.

2023: De Raad van Elf van de Blaanke Boeskeulkes op de kartbaan

2023: Het  Bestuur 

Op 1 januari 2024 werd Guus Kock gepresenteerd als de nieuwe vorst. Hij koos Max Kamphuis als sik. Hij is de zestigste hoogheid van de Blaanke Boeskeulkes.

Hun lijfspreuk: ‘Boet’n af geet ’t ok te keer, mear Carnaval viert wie in ’t Stedtke van Plezeer’.

Bronnen:

Boek van Ben Siemerink: Doar Kump't Spul An

Foto's De Kadolstermennekes  en Google afbeeldingen

Twentsche Courant Tubantia 1-1-2024

Maak jouw eigen website met JouwWeb