Plechelmusplein

Foto van Roos Kowalski in Oud Oldenzaal

Eerst enkele foto's uit vervolgen jaren. Er stond toen nog geen auto.

Volgens Rijn van Welij zou deze foto van de pastorie gemaakt zijn net na de oplevering in 1904. Pastoor Thijert en zijn kapelaans betrokken als eersten het gebouw. In 1975 stond het pand leeg en werd later verkocht aan de Algemene Bank Nederland (ABN)  

Het schoolgebouw werd in 1886 gebouwd in opdracht van de gemeente. Het gebouw van de openbare werken, links er van op de foto, in 1940. Het schoolgebouw was achtereenvolgens in gebruik als "Duitse  school", Christelijke Lagere School, Ambachtsavondschool, kantoor openbare werken, kleuterschool en school voor MDGO.   

later was het een VVV/ANWB-vestiging en......... 

nu zit Grönefeld met Grönefeld Watches in het pand

De schaduw van Plechelmus en zijn Eeuwige Licht (foto uit facebook "Plechelmus")

Het Plechelmusbeeld is gemaakt door beeldhouwer Stauthamer en ingewijd door Mgr. Alfrink.

30 april 1958: Een aubade door de Oldenzaalse jeugd op het Plechelmusplein onder leiding van dirigent Karel Borghuis in verband met Koninginnedag

In de loop der tijd is het plein verwaterd tot niet veel meer dan een parkeerplaats. Het gemeentebestuur vond dat hier verandering in moest komen. De auto's werden verbannen. 

Omstreeks de 8ste eeuw tot aan het einde van de 10de eeuw werden doden rondom en in de kerk begraven. Uit berekening heeft men vastgesteld dat het om  meer dan 30.000 mensen ging Tijdens de reconstructie die plaatsvond tussen 2011 en 2013 zijn er bijzondere archeologisch resten gevonden. tevens werd er een populatieonderzoek gedaan door wetenschappelijk onderzoek van 2.750 blootgelegde skeletten. 

Er bleken tien Oldenzalers van nu DNA verwantschap te hebben met de stoffelijke resten van drie personen. Er zijn funderingsresten gevonden van waarschijnlijk de eerste stenen kerk uit 954. Verder werden er gespen, sierden en kruisjes opgegraven.

Het plein bestaat nu uit klinkers, waarvan er 30.000 voorzien zijn van een kruisje, een verwijzing naar de 30.000 mensen die in en om de kerk zijn begraven. Er liggen 1000 klinkers met een geglazuurd kruisje als symbool voor het 1000-jarige bestaan ven het kerkhof. De metalen strips is voor de afwatering. Een bomenrand en een hardstenen muurtje versterken de pleinruimte.

Op het plein staan lichtmasten met richtbare armaturen. Met grondspots wordt het reliëf en de vorm van de massieve toren benadrukt. 

Het St. Plechelmusplein heeft ’s avonds een sprookjesachtige sfeer.

Een overzichtsfoto van het St. Plechelmusplein

Het Plechelmusplein wordt eind november tot eind december gebruikt om er de tent van de overdekte ijsbaan op te zetten, zoals als hier in 2023. 

Bronnen:

Boekje Rondje Plechelmus een uitgave van Tourist Info

https://bplusb.nl/werk/st-plechelmusplein

https://plegt-vos.nl/projecten/plechelmusplein

foto van o.a Oud Oldenzaal