Duivensport

Duivensport is een sport waarin men probeert speciaal gefokte duiven zo snel mogelijk een traject tussen een lossingsplaats en hun hok te laten afleggen.

De winnaar is de duif die de afstand met de hoogste gemiddelde snelheid heeft afgelegd.

Een beoefenaar van deze sport heet een duivenmelker.

Duiven bepalen aan de hand van de zonnestand de kompasrichtingen. Zo komen ze ook altijd weer thuis . De snelheid van de duif varieert - afhankelijk van windrichting en weersgesteldheid - van 60 tot 130 km/h.

De duivensport in Nederland en België op zijn retour. In Azië heeft de sport een enorme vlucht genomen.

Voor de duif New Kim werd 1,6 miljoen euro betaald door een anonieme koper uit China. Het is de duurste duif ooit.

Duivensportcentrum Oldenzaal

In maart 2022 fuseerden PV Snelvlucht en PV Zwaluw en gaan samen verder als nieuwe vereniging onder de naam Duivensportcentrum Oldenzaal aan de Molenkampstraat 20. De club is actief, met nog 36 duivenmelkers die meedoen aan de wedstrijden. Voorzitter is Gerard Spitshuis. 

Een jaar of dertig geleden had Oldenzaal nog vijf duivensportverenigingen, anno 2024 nog maar één: Duivensportcentrum Oldenzaal.

Postduivenvereniging De Zwaluw

Postduivenvereniging De Zwaluw is op 1 oktober 1914 opgericht. Het was de eerste duivenvereniging van Oldenzaal.

 Bestuur van het 50 jarige Postduivenvereniging De Zwaluw Oldenzaal

Foto van Trudy Ten Brink - Quinten in Oud Oldenzaal

Postduivenvereniging De Snelvlucht

10 november 1979 Receptie t.g.v. 60-jarig bestaan duivenvereniging De Snelvlucht bij Hotel de Zon. © www.fotoarchieftwente.nl

 

2019: Leden van de jubilerende postduivenvereniging De Snelvlucht lossen een aantal duiven.                        © Annina Romita

Opgericht in 1919 is De Snelvlucht na De Zwaluw (van 1914) de oudste postduivenvereniging van Oldenzaal. Een klein maar select groepje liefhebbers kwam in het najaar van 1919 bijeen in de woning van de familie Oude Alink aan de Tulpstraat. Onenigheid over de vliegrichting (zuidoost richting Duitsland of toch zuidwest richting Frankrijk?) deed hen besluiten een zelfstandige vereniging op te richten.

De tijd heeft inmiddels alle wonden geheeld. In 1926 vervoerden De Snelvlucht en De Zwaluw, beide verenigingen gehuisvest in een gebouw aan de Molenkampstraat samen voor het eerst wedstrijdduiven naar het buitenland. Hoogtepunt was het afdelingskampioenschap in 2008.

Het eeuwfeest werd bescheiden gevierd. Vier attractievluchten, een feestavond in oktober 2018 en een uitstapje met de huifkar voor de leden. 

In maart 2022 fuseerde PV De Snelvlucht met PV De Zwaluw tot Duivensportcentrum Oldenzaal.

Generaals Duivenvereniging Het Westen

Duivententoonstelling januari 1969 Voorzitter AGP Beernink

© www.totoarchieftwente.nl

3 januari 1970 Penningmeester van Postduiven Vereniging Het Westen uit Oldenzaal. de heer J. Damgrave, toont de mooiste duif van de tentoonstelling.

© www.fotoarchieftwente.nl

18-10-1975 Generaals duivenvereniging het Westen © www.fotoarchieftwente.nl

3-11-1975 Generaals duivenvereniging het Westen

© www.fotoarchieftwente.nl

Postduivenvereniging De Reisduif

PV De Reisduif werd opgericht in 1951. Het eerste onderkomen was in café Reuver aan de Enschedesestraat. Op 15 december werd het clubgebouw in gebruik genomen aan de  hoek Enschedesestraat/Eekboerstraat op het zogenaamde raccordementslijntje naar het industrieterrein.Toen bouwbedrijf Plegt-Vos plannen had hier het kantoor te bouwen, moest De Reisduif weg en verhuisde naar een plek aan het begin van het sportpark 't Venderinck aan de Schapendijk. 

8 januari 1973 Keurmeester de heer K.J. Ekkels keurt de duiven van postduivenvereniging De Reisduif Oldenzaal. © www.fotoarchieftwente.nl

2 februari 1976: Het jubilerend (25jaar) bestuur van PV De Reisduif met onder meer Johan Steffens en Herman Monninkhof.

Foto: Hans Muijderman, gemeente Oldenzaal en archief Jan Kienhuis in Hallo Berghuizen

15 december 1990 De opening door sportwethouder Jan Lempsink van het toenmalige clubgebouw aan de Enschedesestraat/Eekboerstraat.

Foto: Hans Muijderman, gemeente Oldenzaal en archief Jan Kienhuis in Hallo Berghuizen.

Het clubhuis op de parkeerplaats van FC Berghuizen 

26 maart 2024 De laatste bestuursleden van De Reisduif met vanaf links Wim Teunissen (penningmeester), Ad Vrooijink (secretaris) en Gerhard Breukers (voorzitter).

Foto: Robin Hilberink, Twentsche Courant Tubantia

Voor de Reisduif zit het erop, sinds 2023 bestaat de club niet meer.  Slechts vier leden van PV De Reisduif blijven actief in de duivensport. Zij hebben zich gemeld  bij Duivensportcentrum Oldenzaal. 

Er schijnt nog een duivensportvereniging in Oldenzaal te zijn geweest.

Helaas kon ik die niet achterhalen.

Hieronder nog enkele foto's van prijswinnaars. Deze foto's komen allemaal uit: www.fotoarchieftwente.nl

23 oktober 1978

9 november 1984

19 oktober 1992

2 november 1992

Bronnen:

Twentsche Courant Tubantia 25 mei 2019 en 26 mei 2025