Berend Seiger

Berend Seiger werd op 16 of 18 juni 1943 te Oldenzaal geboren. (Als je de juiste datum kent, laat het mij s.v.p. weten)  Hij kwam uit een arbeidersgezin en dat is terug te vinden in zijn sculpturen. Berend woonde in de buurt van beeldhouwer Jan Kip en die liet hem boetseren, bronsgieten en tekenen. Dat bleek achteraf de basis te zijn voor zijn liefde voor de kunst. 

14 mei 1982 Jan Kip en Berend Seiger (v.d. Loeff DPG Media) 

Na school begon hij als meubelmaker en zorgde onder meer voor het houtsnijwerk. In de avonduren volgde hij de AKI opleiding. Berend heeft de vakken Filosofie, Pedagogiek en Maatschappijleer afgerond. Naast zijn kunstenaarschap heeft hij 30 jaar als docent gewerkt op verschillende scholen.

Onthulling van het beeld "'t Sjalotje"

Ter gelegenheid van het 33-jarig bestaan van carnavalsvereniging De Othmarridders werd Berend gevraag een een kunstwerk voor de inwoners van Ootmarsum te maken.  Het bronzen beeld, het Sjalotje, was het eerste kunstwerk van Berend Seiger in Ootmarsum en werd in 1996 onthuld door de toenmalige stadsprins Jurgen Lohuis en burgemeester Verbeeten.  Met dit beeld, één van de meest gefotografeerde in Ootmarsum, wilde hij laten zien dat je kunt trekken wat je wilt, maar dat je die ‘siepelwortels’ nooit de grond uittrekt.”  

Textielarbeider

Berend verhuisde van Oldenzaal naar Ootmarsum. In deze stad staan meerdere kunstwerken van hem. In eerste instantie was zijn atelier gevestigd aan de voormalige gemeentewerf van Ootmarsum. Later kocht hij een gebouwtje  aan het Almelo- Nordhorn kanaal, waar hij aan de achterkant uitkijkt over de weilanden van het buurtschap Agelo.  In het gebouw bevat zijn werkplaats, keuken en expositieruimte. 

Wasvrouw

Door het beeld "Kuhlkerl" (zie boven) dat Berend maakte voor de stad Bad Bentheim kwam hij in contact met man van zangeres Gaby Baginsky, die in de organisatie zat van de jaarlijkse uitreiking van ADS Medienpreis.  Een gigantisch spektakel in de Festspielhalle in Dortmund. Van 2000 tot 2006 maakte Berend een beeld voor de uitreiking. Een prijs die onder anderen is gewonnen door Heino, Andrea Berg en Dieter Thomas Heck, de presentator van de ZDF Hitparade.

Mediaprijs voor Heino

Op de Kuipersberg staat een muur die de tijdslijn van de historie van die plek uitbeeldt. Boven op de muur staat een kunstwerk van Berend genaamd: "de Meeuw". Het is in 2017 onthuld. "Vroeger was hier de zee, later land en de Kuiperberg brengt je dichter bij de hemel.  Meeuwen zoeken voedsel uit zee, vliegen in de lucht en broeden op het land"  dat is de uitleg van de kunstenaar Berend Seiger.

Kunstwerk "De Meeuw"

Op een prachtige plek achter het schoolmuseum en het Drostenhuis is het beeld ‘De Vredesduif’  , gemaakt door Berend, in 2022 onthuld. De kunstenaar heeft met dit beeld van de duif, vliegend uit een hand, de vrede willen symboliseren. Het bestuur van ’75 jaar vrijheid Ootmarsum en Omstreken’ schenkt dit kunstwerk aan de gemeenschap van Ootmarsum.

Kunstwerk de Vredesduif

Het is een blijvende herinnering met de duif als prachtig symbool van vrede en vrijheid.

Foto: RobinHilberink 

Omdat Mathilde Damhuis, de in Losser wonende kunstenares, zoveel kennis en kunde van Berend Seiger mocht opsteken, maakte ze als blijk van waardering een bronzen beeldje van Berend als cadeau voor zijn 80ste verjaardag, dat echter al enkele maanden was geleden. Kijkend naar het beeldje, waarop hij afgebeeld staat met een kenmerkende vijl, valt hij stil. „Wie verstoat mekaar”, geeft Damhuis hem mee. „En ik kon geen mooier cadeau bedenken dan dit.”

Een lach verschijnt op het gezicht van Seiger. „Wat mooi zeg… Zelfs de details in het gezicht kloppen. Wat een verrassing, dit zag ik echt niet aankomen. Ik ben al een hele tijd in het vak actief, maar een beeldje van mezelf heb ik nog nooit gekregen. Deze krijgt een ereplaats in mijn atelier”, zegt hij..

Bronnen:

Twentsche Courant 5-6-2022 en 28-2-2024

www.bentheim.info/nl/berendseiger

In en Om Ootmarsum 25 juli 2017

www.dinkellandvisie.nl

van 11 april 2023

Jaarboek Heemkunde Ootmarsum