Bioscopen en filmhuis

Keurbioscoop

In 1905 werden in een zaaltje boven een slagerij in de Kortestraat films vertoont. De eigenaar noemde zijn theatertje "Keurbioscoop".

In 1929 verhuisde de "Keurbioscoop" naar een nieuw pand aan de Molenstraat. De directie bestond uit een pastoor, chirurg en de burgemeester. Oldenzaal was destijds een katholieke gemeente en  bepaalde films kwamen niet door de Katholieke Filmkeuring. Met gevolg dat liefhebbers van bepaalde genre films uitweken naar Enschede. 

EBO Theater

In 1954 werd de Keurbioscoop verkocht en kreeg het een nieuwe naam: EBO Theater.

EBO waren de eerste letters van Eerste Bioscoop Oldenzaal.

Foto copyright fotoarchieftwente.nl

Luxor Theater

In 1969 werd het pand opnieuw verkocht en kreeg het de naam Luxor Theater. Er werd nieuwe projectieapparatuur geplaatst en in 1980 werd er een tweede zaal bijgebouwd.

In de zalen klonk, als eerste in Twente, stereofonisch geluid en er werden 3D-films gedraaid.  Van 1954-1982 was regelmatig de Katholieke Filmliga voor jongeren te gast. In de foyer werd een videotheek ingericht. Op 2 september 2001 werd de laatste film in het Luxor Theater gedraaid.

25 februari 1986 Nu kunnen er ook videofilms worden gehuurd van Luxor Theater (copyright fotoarchieftwente.nl

REX Theater

In 1954 opende het REX Theater haar deuren aan de Carmelstraat.  

De zaal was boven het parochiehuis. In 1965 werd de bioscoop gesloten en kwam er een judozaal in.  Later werd het gebouw een begrip in Twente: "Dancing De Kei".

 

Bio vakantieoord

Tijdens de pauze van de films werd er gecollecteerd voor Bio vakantieoord.

Stichting Bio is in 1927 het leven geroepen door de Nederlandse bioscoopbranche en dankt daaraan zijn naam. De warme band met de filmtheaters bestaat nog steeds. Al meer dan 90 jaar worden collectefilms in de Nederlandse bioscopen vertoond. Elke commercial is minimaal 3 weken te zien. Het Bio Vakantieoord krijgt daarbij volop steun van Jean Mineur Mediavision, de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en Cinefox.

Filmhuis

Vanaf 1988 vertoont Filmhuis de films in buurthuizen en vanaf 1997 in professionele zalen. Eerst in bioscoop Luxor, na de sluiting van de bioscoop in Stadstheater De Bond.

Film is een laagdrempelig medium, dat veel voor het culturele klimaat van een stad kan betekenen. Filmhuis Oldenzaal is daarom een belangrijke speler in het culturele leven in Oldenzaal en Noord Oost Twente. Het vertonen van goede bioscoopfilms staat voorop, maar daarnaast biedt het Filmhuis andere instellingen de gelegenheid van haar apparatuur gebruik te maken waardoor er meer culturele vertoningen mogelijk zijn.

Filmhuis 2022 viert in het 25 jarig bestaan (foto: De Glimlach week 43 - 2022)

bronnen

bioscoopgeschiedenis.com : tekst en foto's van Vincent Reumer

www.stichtingbio.nl

www.filmliga.nl

www.oudoldenzaal.nl

site: filmhuis oldenzaal