Oldenzaalse Operettevereniging (Gasparone)

Oldenzaalse muziekgezelschap Amuse ’t Masker

Teatro Classico

De Oldenzaalse Operettevereniging (OOV) is opgericht op 12 november 1951. Later werd Gasparone aan de naam toegevoegd. De Operette Der Zigeunerbaron werd als eerste in studie genomen. In 1964 werd de operette op de planken van het Sint Josephgebouw gebracht. De uitvoering werd een daverend succes. Daarna volgden er nog vele bekende operettestukken zoals Schwarzwaldmädel, Im Weissen Rössl, Die Czárdasfürstin, Victoria und Ihr Husar, Der Vogelhändler en Das Dreimäderlhaus.

Scene uit operette "Der Zigeunerbaron

Nov 1960: OVV in de Bond ( foto: Harrie Oude Elferink in Oud Oldenzaal)

1962 Programmaboekje ( Harrie Oude Elferink in Oud Oldenzaal)

Uit het fotoalbum van Corrie de Rijk.

Een statiefoto van de leden van de operettevereniging (foto: Ben Senga)

Enkele leden die zich niet konden vinden in het repertoire van Oldenzaalse Operette Vereniging Gasparone scheiden zich af en richtte in 1977 Operettegezelschap 't Masker op, later met  de toevoeging Amuse. De verenigingsnaam slaat op een gedaanteverwisseling. Operettespelers kruipen bij voorstellingen immers in de huid van een ander. In het begin 'leende' het Oldenzaalse gezelschap zangers van de Hengelose Opera- en Operette Vereniging. Daarna kon 't Masker nagenoeg altijd toe met eigen mensen en solisten. 

30 mei 1989: Uitvoering Operettevereniging 't Masker in zaal Roord aan de Ootmarsumsestraat, hoek Tulpstraat. De vereniging, die later Amusé 't Masker heette, werd in 1977 opgericht en moest in 2019 noodgedwongen stoppen vanwege gebrek aan actieve leden. Copyright fotoarchieftwente.nl

Een tekort aan zingende leden is er de oorzaak van dat het Oldenzaalse muziekgezelschap Amuse ’t Masker na 42 jaar ophoudt te bestaan.

Tijdens het laatste concert stonden er nog maar twintig leden in Bad Bentheim op de bühne. Veel te weinig om de koorstukken nog op een goede manier te kunnen brengen. Met pijn in het hart werd daarom op een extra ledenvergadering besloten om de activiteiten met ingang van 1 november 2019 te beëindigen.

 

Ook valt het doek voor de Oldenzaalse Operettevereniging Gasparone

Na ruim 60 jaren van vele successen zag de operettevereniging zich genoodzaakt te stoppen omdat nieuwe aanwas uitbleef. Een aantal mensen dat nog graag wilde doorzingen heeft zich met veel plezier bij Teatro Classico aangesloten.

Foto: Twentsche Courant Tubantia: Frans Nikkels 

Teatro Classico is opgericht eind 2015 door een samensmelting van operette gezelschap Gasparone uit Oldenzaal en het Euregio Operakoor Denekamp.

Het repertoire bestaat uit populaire klassieke melodieën uit opera en operette. 

Foto: www.teatroclassico.nl

Bronnen:

Dagblad Twentsche Courant Tubantia 6-11-2019

Boek: Oldenzaal Een eeuw foto's en herinneringen van G.J.J.W. Weustink

Maak jouw eigen website met JouwWeb