Kalheupinkpark

Waar voorheen een boerderij die "Kalheupink" heette stond, liet H.P. Gelderman  (1808-1888) een neorenaissance villa in 1865 bouwen. De villa diende oorspronkelijk als buitenverblijf. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vorderden de Duitsers de villa. In 1957 werd de villa afgebroken en vervangen door een eenvoudiger landhuis in Engelse stijl op een minder opvallende plek in het park. Architect was Jan Jans uit Almelo.

Rondom de villa liet H.P. Gelderman in 1865 een Engelse Tuin, met twee vijvers: de appel en de peer, aanleggen door D. Wattez. In 1895 werd de tuin heringericht door P.H. Wattez en rond 1913 uitgebreid met een rozentuin door tuinarchitect Leonard Springer. 

Op de vijvers. de Appel en de Peer, werd volop geschaatst.

Ook zonder ijs blijft het een plaatje

Het park is een particuliere buitenplaats die sinds de jaren 50 openbaar toegankelijk is voor het publiek.

Tevens bevinden zich op het park een jachtopzienerswoning (foto van 20 maart 1995), een duiventil en de sportaccommodatie van tennisvereniging Ready.

Het landgoed staat onder beheer van de Geldermanstichting en werd de afgelopen jaren gerestaureerd, herplant met bijzondere bomen en verlevendigd met beelden van hedendaagse kunstenaars. De wandelpaden kregen een betere aansluiting met het aan de overzijde van de Haerstraat bosperceel de Eilandjes, dat eveneens onlangs werd opgeknapt.

Beelden in het park:

Het Schapengezin. Beeld van Frederike Terhaar Droste

Lichtvoetig. Beeld van Helga Kock Am Brink

Daphne. Beeld van  Iris Le Rütte

Lucundi acti Labores. Beeld van Iris Le Rütte

Liedje Beeld van Iris de Rütte

Spinning Jenny. Beeld van Nicolas Dings

Tot slot een Anton Pieck-achtige foto van de jachtopzienerswoning

Bronnen:

Boekje: Oldenzaal in Beeld en Taal van Niek Van Den Raad

Wikipedia

https://geldermanstichting.nl

Boek: Oldenzaal Een eeuw foto's en herinneringen door G.J.J.W. Weustink