Mieke Telkamp, zangeres

Mieke werd op 14 juni 1934 in Oldenzaal geboren als Mieke Telgenkamp en overleed op 20 oktober 2016 in Zeist.

Zij was actief als zangeres in de jaren 1952-1990 met het genre het Nederlandse lied en Duitse Schlager. Gerard van Krevelen die voor de AVRO op zoek was naar nieuw talent ontdekte Mieke Telkamp. Op 14 december 1952 zong ze voor de eerste keer voor de radio en tien minuten na haar optreden kreeg Mieke een platencontract 

Tussen 1953 en 1967 schreef ze meerdere hits op haar naam, zoals Here in my Heart, Nooit op Zondag en Eb en Vloed. In Duitsland werden bijna een miljoen singels verkocht van haar hit Prego, Prego Gondeliere. .

Ze won in 1957 de eerste prijs, de Gouden Gondel, tijdens het Festival van Venetië.  Zij heeft in 1962 aan het Songfestival van Knokke meegedaan en in 1964 in de Snip en Snap Revue gestaan.

1962 telefonerend vanuit bed (foto Inge Jacob Nijhuis in Oud Oldenzaal)

Ze ontving in 1971 haar eerste gouden plaat  voor Waarheen, waarvoor. In Nederland werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Het lied was jarenlang in Nederland het populairste lied dat bij uitvaarten gedraaid werd.

Ook verscheen er een cd met al haar Duitse successen, getiteld Tulpen aus Amsterdam, waarvan bijna een miljoen platen over de toonbank ging.  Telkamp was de eerste Nederlandse zangeres die na de Tweede Wereldoorlog weer in het Duits zong, wat haar in de Duitstalige landen veel waardering heeft opgeleverd. 

Mieke Telkamp werd in 1978 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 1990 trad ze voor het laatst officieel op. Mieke overleed op 20 oktober 2016 in Zeist.

Bronnen:

Wikipedia

Foto's: Google afbeeldingen

Maak jouw eigen website met JouwWeb