Bowls Oldenzaal 

Bowls Oldenzaal is ontstaan in 2010 en de vereniging heeft zich op 18 november 2014 bij de Nederlandse Indoor en Outdoor Bowls Bond aangesloten. Het aantal leden schommelt om en nabij de dertig. Thuishaven is de sporthal aan de Sportlaan 12. Er wordt op meerdere matten gespeld. De afmeting van een shortmat is 14 meter lang en 1.75 meter breed met in het midden een plankje van 20 cm als extra handicap. Verder is er een lange mat van 30 meter waarvan het speelveld 26 meter bedraagt.. De bedoeling van het spel is om de bal zo dicht mogelijk bij het witte doelballetje, de jack, te rollen. 

Hier wordt gespeeld op een shortmat

De ballen (bowls) zijn niet helemaal rond, wegen 1200 gram, en dit gewicht is ongelijk in de bowl verdeeld. Aan de zware kant heeft de bowl een stip, aan de lichte kant een cirkel. De bedoeling is dat het hierdoor mogelijk is met effect te spelen, waarbij de koers zal afbuigen naar de kant waarop de stip staat aangegeven. Het grote verschil tussen jeu de boules en bowls is dat men bij het eerste spel de boules met een boog door de lucht werpt en dat men bij bowls de bal vanaf het begin laat rollen.

De lange mat van 30 meter met een speelveld van 26 meter.

Teams
Iedere speler beschikt over vier bowls. De spelers, of teams van twee, drie of vier personen moeten proberen de afgeplatte ballen zo dicht mogelijk bij een jack te placeren. Voor elke bowl die dichter bij de jack ligt dan de bowls van de tegenstander verkrijgt men een punt.

Ondanks dat Bowls Oldenzaal nog niet zo lang bestaan zijn er toch behoorlijke successen behaald.

Niemand minder dan de ex-FC Twentespeler Eddy Achterberg reikte de prijzen uit.

Mariska Nagtzaam uit Zevenaar en Britt Kamphuis van Bowls Oldenzaal werden in 2019 Nederlands kampioen tijdens de NK Pair Indoor Lawn Bowling, die gehouden werd in de Enschedese Pathmoshal.  Brit is met haar 14 jaar de jongste Nederlands kampioene ooit in deze sport. 

Mede door de ontvangst van de BBC-TV is deze sport aan het eind van de jaren 80 in Nederland meer bekend geworden en in die tijd werden dan ook de eerste bowlsverenigingen opgericht.

De NIOBB (Nederlandse Indoor en Outdoor Bowls Bond) werd opgericht op 11 februari 1992 als overkoepelend orgaan voor de bowlsspelers in Nederland. De NIOBB organiseert de Nederlandse Kampioenschappen voor zowel indoor als outdoor in de diverse categorieën en wedstrijden voor de selectiespelers.

 

Koersbal in Boerderij Stakenboer


Iedere eerste donderdag van de maand organiseert een aantal wijkbewoners een gezellige middag in Boerderij Stakenboer in Zuid-Berghuizen. Iedereen kan meedoen met koersbal, sjoelen, hartenjagen of gewoon elkaar ontmoeten. Ter afsluiting wordt er gezamenlijk gegeten. Deze kosten worden met elkaar gedeeld.

Koersbal is een sport die veel op bowls lijkt. De ballen zijn echter minder zwaar en op de acht meter is geen handicap geplaatst.  Er wordt binnen gespeeld op een mat van 8 bij 2 meter. De bedoeling van het spel is om de bal zo dicht mogelijk bij het witte doelballetje, de jack, te rollen. 

Bronnen:

adviezen Erik Kamphuis, voorzitter Bowls Oldenzaal

wikipedia

https://langerthuisinhuis.nl/koersbal

www.bowlsoldenzaal.nl

Foto's Google afbeeldingen en eigen foto's 

Maak jouw eigen website met JouwWeb