De Hofkerk

De Hofkerk, die in oktober 1934 in gebruik werd genomen,  is een ontwerp van architect A.J.A. Winters en is gebouwd door de firma Groothengel uit Borne.

Nog een oude ansichtkaart van de Hofkerk

De Nederlandse Hervormde Kerk voor 1964, nu de Hofkerk

De Protestantse kerk heeft 500 zitplaatsen, en geen pilaren. De zijramen zijn van antiek gekleurd glas in lood en het grote raam achter is ook een ontwerp van architect Winters.

Het raam stelt symbolische vorm van de aarde voor, omwonden door een slang, dragende de wetstafelen, waarboven het kruis zich verheft en een vogel als zinnebeeld van de opstanding, terwijl de stralenbundel het licht van de goddelijke waarheid voorstelt.

Het geld voor klokken in toren is bijeen gebracht door de dames van Dorcas en NCVB met hulp van de firma Gelderman.

De kerk wordt nu multifunctioneel gebruikt. Naast de zondagdienst, worden er regelmatig, omdat de akoestiek van de Hofkerk zo goed is, uitvoeringen in de kerk gegeven. De uitvoeringen van deze culturele avonden worden verzorgd door de Culturele Commissie “De Hof”.

In 1994 en 1995 is de kerk van binnen verbouwd. Het podium werd vergroot zodat er grotere kerkkoren plaats konden nemen. Ook de verwarming is aangepast en verbeterd.

De Hofkerk is een gemeentelijk monument.

Bronnen: www.hofkerk-oldenzaal.nl historie door Herman van derToorn

Foto: Oud Oldenzaal