Carnaval

OORSPRONG VAN HET CARNAVAL

Carnaval is een van oorsprong katholiek feest dat vooraf gaat aan de periode van het vasten. Waarschijnlijk vindt het zijn oorsprong in het middeleeuwse Italië, waar het gemaskerd bal veel toeschouwers trok. Vanuit hier waaide het over naar andere delen van Europa.

De precieze oorsprong van het carnaval is niet helemaal duidelijk. Mogelijk is het feest afgeleid van soortgelijke heidense festijnen die al voor de verspreiding van het christendom plaatsvonden. 

Carnavale

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de eerste middeleeuwse vieringen van Carnaval plaatsvonden in de steden van Italië. 

Met name het Venetiaanse Carnaval , het Carnavale trok met haar optocht en gemaskerd bal ieder jaar veel toeschouwers. Vanuit Italië sloeg het feest over naar de buurlanden Spanje en Frankrijk, waarna het zich langzaam aan over de rest van Europa verspreidde. Het carnaval vond ieder jaar plaats vlak voor het begin van de vastentijd, de veertig dagen voor Pasen waarin christenen geen vlees mochten eten. Mogelijk stamt de naam van het feest dan ook af van de Latijnse uitdrukking carne vale, dat ‘vaarwel aan het vlees’ betekent.  Een andere verklaring is dat Carnaval een verbastering is van het Latijnse woord voor scheepswagen, carrus navalis, wat een verwijzing zou zijn naar de traditionele optochten tijdens het feest.

Carnaval in Oldenzaal is een begrip in Twente en ver daarbuiten. Elk jaar trekt de Grote Twentse Carnavalsoptocht een enorm aantal bezoekers naar de Boeskoolstad en ook op de andere carnavalsdagen doet 't Stedke van Plezeer haar naam eer aan. In 1954 werden de Kadolstermennekes opgericht en een jaar later werd ook voor het eerst een optocht gehouden door de Oldenzaalse binnenstad. 

1965

2009

Maar het carnaval in Oldenzaal is veel meer dan alleen deze grote optocht. Al maanden van tevoren wordt er gebouwd aan de praalwagens, vanaf oktober worden door alle verenigingen vele feesten en evenementen georganiseerd en op Rosenmontag trekt jaarlijks een bonte stoet van duizenden kinderen en ouders in de kinderoptocht door de Oldenzaalse straten.

Bronnen:

Boek van Ben Siemerink: Doar Kump't Spul An.

www.carnavalinoldenzaal.nl

https://isgeschiedenis.nl

Foto's Google afbeeldingen

Maak jouw eigen website met JouwWeb