Dancing Kothman en The Melody Swingers

Zoals te zien op de foto is Kothman aan de Enschedesestraat in de wijk Berghuizen nog een café - restaurant.

Maar het pand er naast werd gekocht en  de zaak wordt drastisch verbouwd. 

Er komt een zalencomplex bij waardoor het mogelijk werd om grote feesten te houden.

Veel Oldenzalers hebben er hun bruiloftsfeest  gehouden.

Ook in het voorcafé was het een gezellige boel, getuige de foto die geplaatst werd op Oud Oldenzaal.

Zo zag het pand er na de verbouwing uit.

Carnavalsvereniging de Spanvöggel heeft als officiële residentie Café Olde Weghuis, echter de grote feesten, zoals de gala-avonden en de drie doale carnavalsdagen werden gehouden bij Kortman. 

Het begon allemaal met Johannes Kothman begin jaren dertig van de vorige eeuw. Na een grote brand herbouwde hij de zaak. Herman Kothman was de tweede generatie. Hij was boekhouder bij stoomweverij Molkenboer en combineerde dat met die van kastelein. René trad in 1972 in zijn voetsporen. De twee dochter van René en Pauline gaven al vroegtijdig aan niet de zaak te willen overnemen.

Op 1 april 2018 sloten de deuren van café-, en zalencentrum Kothman. Daarmee kwam een einde aan een tijdperk van drie generaties Kothman. 

In november 2021 kwam het pand in de verkoop.

Vanaf links: Herman Kemna, Pauline en René Kothman

Er diende zich al snel een koper aan. De Oldenzaalse ondernemer Herman Kemna is de nieuwe uitbater en wil er weer een mooie uitgaansgelegenheid van maken.  "De naam Kothman is een begrip in Oldenzaal en deze naam zal in ere worden gehouden", aldus de nieuwe eigenaar. 

4 november 2023 was het dan zover. Dancing Kothman ging na vier jaar weer open. Aan het begin van de avond kregen Pauline en René Kothman, als voormalige uitbaters, de eer om het openingslint door te knippen. Negenhonderd bezoekers, meest dertigers en veertigers, waren naar de eerste dansavond bij Zaal Kothman gekomen.

The Melody Swingers

Op zaterdag- en/of zondagavonden was The Melody Swingers, begin jaren 70, waarvan enkele jaren met zangeres Nathalie (Alie Nijland),  de vaste band bij Dancing Kothman. De zaal was altijd bomvol.   

Met Nathalie leek de sound op de beroemde Schotse band Middle of the Road met bekende nummer, als: Soley, Soley, Sacramento en Chippy, Chippe, Cheep, Cheep.

Drummer Jan Weldink, van The Melody Swingers was tevens de zanger die beschikte over een goed zangstem. 

De zangeres Nathalie  zong later ook nog een tijd bij The Diamond Stars, de vaste band bij de Kul in Denekamp.

The Melody Swingers: vanaf links: Rudy Bakker, gitaar - Jan Weldink, zanger en drummer - Jan Wigger, basgitarist - Willy Lössbroek, orgel.

The Melody Swingers kenden vijftien succesvolle jaren met telkens bomvolle zalen, niet alleen bij Dancing Kothman in Oldenzaal, maar ook bij Dieka van de Kruusweg in Markelo, Assink in Hengevelde of Tibbe in Harbrinkhoek. Begin jaren tachtig gingen de bandleden elk hun eigen weg.

Bronnen:

Foto's Oud Oldenzaal en Google afbeeldingen

Twentsche Courant Tubantia 23 juni 2007 en 5 november 2023

www.lokaaltwente.nl 3-3-2021 en 28-7-2023

www.helenas.nl