Kart Oldenzaal

Stichting Kartingsport Oldenzaal werd in 1962 opgericht en is één van de oudste kartbanen in Nederland. Initiatiefnemers waren drankenhandelaar Jan Olde Monnikhof,  P.H. Smit van de NAM, C. Gramsma van de fa. Gelderman, G. van Rijk, directeur van Oltri, Theo Korstanje namens Stadplanning Oldenzaal en de aannemers H.Vos en H.Bussmann.

In dat zelfde jaar reden  de eerst karts al over de baan.    

In 1967 werden de ouders van de huidige eigenaar Peter Bult, eigenaar van de baan. Ze woonden in een stacaravan en voor de gasten was er een kleine keet en toilet. Ook de baan kende nog een andere lay-out met een chicane tussen de Bocht zonder naam en de Regenboog! Vangrails stonden er nog amper en van grindtegels naast de baan had toen nog niemand gehoord.

In 1973 werd de fransman Alain Prost op de Oldenzaalse baan wereldkampioen bij de junioren. Hij werd later één van de succesvolste formule -1 coureur. Hij won 51 keer een Grand Prix en werd vier keer wereldkampioen in de Formule 1.  

Alain Prost

24 maart 1975 Het kartteam met Hans Oude Stegge, Nico Welda, Monique Snijders, Bult en Karel Klein Haarhuis (foto Jan Kienhuis).

2 augustus 1976 Kart-races in 't Hulsbeek

1 oktober 1976 Motorcoureur Marcel Ankoné met een kart (Foto Jan Kienhuis).

In augustus 1977 werd de Oldenzaalse Monique Snijders kampioen van Nederland (foto Jan Kienhuis). 

Volgens het boek van G.J.J.W. Weustink: Oldenzaal Een eeuw foto's en herinneringen werd Monique Snijder in 1977 ook wereldkampioen karten in Frankrijk.

27 juli 1981 Winnaar 1ste wedstrijd Anton Reef, tevens Prins Toon I van de carnavalsvereniging de Kadolstermennekes. (Foto van de Loeff)

10 maart 1983 Hennie Reuver (links) en Frans Bult, eigenaar. 

De ondergrond is overgegaan naar het Recreatieschap Twente en Frans Bult werd de eigenaar van de kartbaan. In 1983 werd pas het hele horeca gebeuren en woonhuis gebouwd. Inmiddels is zoon Peter eigenaar. Woonwijk de Thy kwam dichterbij en, ook omdat er toen nog gereden werd met enkel tweetakt motoren, werd er heel veel geklaagd over het geluidsoverlast. Tweetakt motoren werden  daarom verboden en dat betekende dus ook een stuk minder privé rijders.

Een luchtopname van de huidige kartbaan, baanlengte 700 meter, baanbreedte 6 meter. 

De viertakt racekart werd steeds populairder en er werd een speciale race klasse en club opgericht voor de viertakt racekarts. Nog steeds wordt er op Kartbaan Oldenzaal, als een van de enigste kartbanen, enkel met viertakt gereden. 

Begin jaren '90 werd het karten een leuke groepsactiviteit, met na afloop vaak een etentje. Dat waren de topjaren met op iedere zondagavond alleen al vier tot vijf groepen. Groepen van wel 100 man waren niet vreemd. 

28-2-2016 Eigenaar Peter Bult met de jongste lichting karters (foto Carlo ter Ellen)

Kartbaan Oldenzaal is een uitgaansgelegenheid met een ruim en prachtig aangelegde outdoor kartbaan.  De kartbaan en accommodatie zijn met de tijd meegegaan en bieden ruimte voor geheel verzorgde groepsarrangementen tot 250 personen.  Na het karten staat er een heerlijke barbecue of een buffet klaar, die in combinatie met een drankje garant staan voor een gezellige dag.

Oktober 2023 Kartbaan Oldenzaal heeft 24 nieuwe huurkarts aangeschaft, Het zijn de allernieuwste karts van het beste fabricaat, uitgerust met de laatste veiligheidseisen.

Bronnen:

https://kartbaanoldenzaal.nl

https://alkart.nl

Boek: Oldenzaal Een eeuw foto's en herinneringen door G.J.J.W. Weustink

Weekblad: De Glimlach van Twente van 26 oktober 2023