MTB Het Twentse Ros

MTB staat voor MounTainBike. Om te kiezen voor "Het Twentse Ros" lijkt het op een twentse vereniging, maar alles gebeurt in Oldenzaal. Dus terecht een onderdeel van Oldenzaal van A tot en met Z. De mountainbikers komen altijd samen in 't Hulsbeek om vandaar te vertrekken en weer terug te komen.   

Mountainbike met voorvering

Mountainbiken is een sport die in de Verenigde Staten, Californië, in de late jaren 60 en vroege jaren 70 van de 20ste eeuw is ontstaan.  De rijders gebruikten luchtbanden en voorzagen de fiets van versnellingen en een stuur, dat ook in de motorcross wordt gebruikt.

Fatbike, een mountainbike met heel brede banden

Later kwam de industriële productie van mountainbikes op gang. Hierbij maakte men gebruik van lichtgewichtmaterialen. Inmiddels lijken de fietsen minder op normale wegfietsen. Ook de omvang van de sport en het aantal beoefenaars ervan is met de jaren enorm gegroeid.

In Nederland zijn meer dan 200 officiële mountainbikeroutes.  Deze mountainbikeroutes zijn bewegwijzerde routes wat inhoudt dat je net zoals een wandelroute door de omgeving wordt geleid. De routes zijn meestal voorzien van het internationale mountainbikesymbool. Dit symbool geeft tevens de richting aan die gefietst moet worden:

Mountainbiken is zowel een wedstrijd- als recreatieve sport. In 1996 werd mountainbiken een Olympische sport.

De Nederlander Bart Brentjes werd toen de eerste Olympische kampioen.

MBT Het Twentse Ros

Vanaf 2011 was Het Twentse Ros een afdeling van de FietsCrossVereniging maar tijdens de oprichtingsvergadering van 7 januari 2014 werd besloten om zelfstandig verder te gaan. Deze stap werd in goed overleg met de fietscrossclub genomen en een logisch gevolg van de groei die afgelopen seizoen, 2013,  is doorgemaakt. De animo voor deze sport is zo groot dat er tijdens de oprichtingsvergadering al 200 personen lid waren.

De vereniging kent wedstrijdjeugd, recreatie jeugd, wedstrijdgroep en recreatie volwassen.

Vooral de jeugd maakte in 2013 een forse groei door. Voor de jeugd is het aantrekkelijk om met hun mountainbike onder begeleiding met de club te crossen over de Twentse paden. 

Foto 4 december 2019: Frank Zwiep reikt de nieuwe rugzakken aan de kersverse gediplomeerde MTB trainers uit.

Omdat het aantal jeugd)leden van MTB-vereniging blijft groeien, was er dringend behoefte aan meer gekwalificeerde trainers. MTB Het Twentse Ros is zeer verheugd dat deze heren de handschoen hebben opgepakt en de cursus inmiddels met goed gevolg hebben afgesloten.  Bij het afsluitende examen kwam Frank Zwiep, eigenaar van fietsenwinkels Zwiep in Hengelo en Oldenzaal, de nieuwe trainers verrassen met nieuwe rugzakken. In de rugzakken kunnen de trainers trainingsmaterialen en EHBO spullen gemakkelijk meenemen. 

ZWIEP SCOTT Cup is al jaren niet meer weg te denken op de jaarlijkse MTB kalender! Elk jaar organiseert MTB Het Twentse Ros weer het prachtige MTB weekend op het spectaculaire parcours op recreatiepark het Hulsbeek in Oldenzaal. Op zaterdag worden de wedstrijden voor de jeugd (LJC) verreden en ’s middags de “Ondernemers waaier mountainbike estafette”. Op zondag zijn de ‘grote mensen’ aan de beurt die nu strijden in de 3 Nations Cup serie.

Bronnen:

https://mtbtwentseros.nl

Twentsche Courant Tubantia van 4 december 2019

Wikipedia

Maak jouw eigen website met JouwWeb