Carnavalsvereniging "De Oelewappers" 

Nog voordat er een carnavalsvereniging was opgericht zorgden de vaste klanten: kaarters, biljarters, judoka's en voetballers van het café  Jan en Nardi Wiggers aan de Lyceumstraat voor een ongekende stunt in Oldenzaal. In de nacht van woensdag 5 op donderdag 6 februari 1964 werd de Marktsteen "ontvoerd" . 's Morgens zagen de Oldenzalers nog alleen maar de vier steensteunen liggen. 

Niemand had gemerkt dat de Marktsteen met een gewicht van 7.820 kg met een hijskraan en een dieplader was vervoerd en voor het café van Jan Wigger werd geplaatst omringd door biervaten.  Een carnavalsgrap? Ja, de steen is blijven liggen tot en met carnavalsmaandag. Dinsdag is de marktsteen weer op zijn oude plek teruggelegd en het uiteraard werd de naam van de locatie aan de Lyceumstraat café De Kei .

In 1967 werd het tijd voor het oprichten van een carnavalsvereniging. Het werd OCV De Oelewappers en vanzelfsprekend werd café De Kei de residentie van de vereniging. 

In 1968 verschijnt de eerste hoogheid, Henk Schopman als hertog Hendrik I en werd de tweede prijs in de wacht gesleept van de Oldenzaalse carnavalsoptocht.

OCV De Oelewappers had de primeur van de gala-avond. Lokale artiesten en buutreedners zorgden voor een schitterende avond. Het doorslaand succes werd prompt over genomen door de Kadolstermennekes en later door andere verenigingen.    

De vereniging had een eigen kapel: De Oel'n kapel

OCV De Oelewappers presenteerde zich tijdens de Twentse Grote Carnavalsoptocht altijd met prachtig uitgedorste loopgroep en.......

fantastische praalwagens.

17 november 2023 presenteerden zich Hertog Mike Veltmann en sik Ron Reinders. (Foto CV De Oelewappers)

Bronnen:

Doar Kump't Spul an Boek van Ben Siemerink

Site van de Oelewappers

Foto's van Google afbeeldingen

Marksteen uit Ons Oldenzaal van Seijer Troost

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb