Toggenburgers

De Nederlandse toggenburger is een compact gebouwde geit. De geit heeft een markante kop, die voorzien is van een zeer goed ontwikkelde kaak, een brede bek en een gespierde en krachtige hals, volgens wikipedia. 

Wat heeft een geit nu met een blaaskapel te maken? Nou, eigenlijk niets. De in september 1982 opgericht orkestje van de personeelsvereniging van de ABN AMRO kreeg, met een knipoog, de naam "Bankroet". De Bank, tevens sponsor, vond de naam niet zo passend en tijdens de jaarvergadering van 1984 werd de naam  gewijzigd in " Toggenburgers", omdat de bok, eigendom van een van de leden, regelmatig meeging op  tournee. 

De oprichters van "Bankroet" ,die met het enige liedje dat ze kenden "La Bamba" de handjes op elkaar kreeg.   

29 augustus 1987 Blaaskapel de Toggenburgers met o.a. Hans en Anke Leuverink, Gerard Vloedgraven, André van Benthem, Morsink, Spit. Copyright fotoarchieftwente.nl

De muzikale ontwikkeling ging langzaam, maar al oefende waren de nummers "Faria en Waldeslust" goed genoeg ingestudeerd om er mee op te treden en met de Oostenrijkse  dansjes  zoals de Holzhackerbubn en de Bankjesdans was succes verzekerd. 

De bus is een belangrijk vervoersmiddel voor de blaaskapel

Jaarlijkse vindt er een uitstapje plaats naar het Weinfest der Mittelmosel in Bernkastel-Kues. Dat is drie dagen genieten met muziek, wijn en enthousiaste mensen in de wijnstreek Bernkastel.

Optreden tijdens het veteranentoernooi bij de voetbalvereniging Oldenzaal in 2013

Tijdens de jaarvergadering van 2018  stopte Jan Hampsink na 25 jaar voorzitterschap. Jan werd benoemd tot ere–voorzitter van de vereniging.

 

Het publiek vermaken met humor en enthousiasme gekoppeld aan vriendschap en liefde voor de muziek, dat zijn de ingrediënten voor veel plezier zowel binnen als buiten de vereniging. 

Drie september 2022 werd het jubileumfeest in verband met het 40-jarig bestaan bij café Moatman gevierd.

2 september 2023 Wijnfeesten Bernkastel (Duitsland)

Bronnen:

www.toggenburgers.nl

www.carnavaloldenzaal.nl

facebook De Toggenburgers

Maak jouw eigen website met JouwWeb