Huttenkloas

Klaas Annink werd geboren op 18 juni 1710 in het Twentse Beckum als kind van Jannes Annink en Geertrui Sueters. Hij trouwde op 26 mei 1744 met de 25-jarige Arnoldina “Aarne” Spanjer in Delden. Zij kregen samen vijf zoons, waaronder oudste zoon Jannes en jongste zoon Gerrit. Klaas heeft zijn bijnaam te danken aan het feit dat hij in een hut woonde, want hij werd Klaas van de Hutte genoemd. Oftewel: Huttenkloas.

De misdaden

Om zijn gezin te onderhouden besloot hij om misdaden te plegen. Samen met zijn zoons Jannes en Gerrit stal hij van buurtbewoners en beroofde hij rijke kooplieden. Hier wisten ze voor lange tijd mee weg te komen, want niemand wist dat zij de daders waren van deze misdaden. En wanneer mensen het wel wisten durfde niemand er wat over te zeggen uit angst voor wraak. Behalve Pompen Harmen dan. Pompen Herman was kostganger van de familie en een halve neef van vrouw Aarne. 

Maar omdat de familie bang was dat Herman hen zou verraden hebben Klaas en oudste zoon Jannes hem ergens in 1774 om het leven gebracht. Klaas hield de handen van Herman handen vast terwijl Jannes hem de schedel in sloeg met een bijl. Na twee klappen met de bijl was hij dood. Aarne en Jannes hebben na het vermoorden van Herman eerst het lichaam ontkleed en vervolgens een touw rond zijn hals gebonden en hem op deze manier naar een kuil gesleept achter op hun land. Daar hebben ze hem met zijn kleding begraven. Dit is de eerste moord waarvan zeker is dat Huttenkloas deze met zijn familie heeft gepleegd.

De hut waarin Klaas woonde met zijn vrouw en kinderen lag op een route waar veel kooplieden langskwamen. Klaas en Aarne boden deze kooplieden maar al te graag overnachting aan en de kooplieden werden daarom vriendelijk ontvangen.

In 1775 was de Duitse kousenkoopman Wilhem Stint één van de kooplieden die een nacht bleef slapen. Huttenkloas viel Wilhelm aan, maar dreigde het niet te winnen. Daarop besloot zoon Jannes met een bijl de schedel van Wilhelm in te slaan terwijl Aarne de wacht hield. De buit bedroeg 50 gulden, daarnaast eigende Huttenkloas zich de kleding van het slachtoffer toe. Omdat de vader van Wilhelm Stint ongerust werd volgde hij de route die zijn zoon ook zou hebben gevolgd. Wanneer hij voor de kerk van Delden een oude man in de kleding van zijn zoon ziet staan weet hij meteen dat er iets mis is en trekt hij aan de bel. 

Klaas, Aarne en Jannes werden opgepakt en gevangen gezet in de gevangenis van Oldenzaal. Alle misdadigers uit Twente werden in Oldenzaal veroordeeld.

Oldenzaal bezat een martelkamer, waar de beruchte dwangstoel stond. Klaas Aarnink heeft  114 dagen op deze stoel, voorzien van kettingen en spijkers, gezeten voordat hij bekende  de moorden, diefstallen en overvallen samen met zijn zoon te hebben gepleegd.

Huttenkloas, Jannes en Aarne werden op 22 augustus 1775 door de aanklager ter dood veroordeeld.

Aarne werd als eerste gedood door middel van wurging aan de wurgpaal.

De middeleeuwse dwangstoel staat in het Museum Het Palthehuis te Oldenzaal.

Huttenkloas en zijn zoon Jannes werden  levend geradbraakt.

Bronnen:

https://demordidezusters.nl

Canon van Oldenzaal

Google afbeeldingen