Het Hulsbeek

In 1385 stamt de oudste vermelding van landgoed het Hulsbeek, toen nog onbewoond. Uit de archieven valt af te leiden dat anno 1475 er ongeveer twintig boerderijen stonden.

Het landgoed is in eigendom geweest van de familie Gelderman en werd in 1970 aangekocht door het Recreatieschap Twente, het huidige Regio Twente, die het landgoed omvormde tot een recreatiepark. Door zandafgraving werden er drie recreatieplassen, zwem-, surf-, en visvijver,  gemaakt. Het zand werd gebruikt voor de bouw van de woonwijk de Thij.

Overzichtsfoto's van de waterplassen in 't Hulsbeek 

Door de gemeentelijke herindeling van 2001 bevindt zich het gehele recreatiepark binnen de gemeente Oldenzaal. Het Hulsbeek is  230 hectare groot en hiermee het grootste landschapspark van de regio.

In de zomer genieten van het water en de zon. In de winter kon er soms op worden geschaatst. Zoals op de foto van 1987 copyright fotoarchieftwente.nl

Er werd een skateboard- en wielerbaan aangelegd.

Ook kwam er een trimbaan.

30-10-1978 Trimloop in het Hulsbeek. Loco-burgemeester Teussink geeft het startschot. copyright fotoarchieftwente.nl

 

Op het Hulsbeek is veel te  beleven. Er zijn diverse wandelroutes van het Wandelnetwerk Twente uitgezet.  Er is een 7 kilometer MTB-route, vrijwel geheel over onverhard terrein met vele uitdagende hindernissen, voor mountainbikers. Voor de kinderen is er een kinderspeeltuin rondom het water en een speelbos.

Verder kan men er fietsen, roeien, suppen, kanoën en barbecueën. Tijdens het zomerseizoen wordt het recreatiepark gebruikt voor diverse evenementen. Twente Ballooning is daarvan het bekendste en vindt elk jaar eind augustus plaats. Het terrein wordt vaak gebruikt voor diverse festivals.

Verder is op het Hulsbeek Avatarz, het klimparadijs voor kinderen en volwassenen.

Kortom: In het Hulsbeek kun je je niet vervelen. 

Bronnen:

https://web.archive.org

https://hulsbeekevents.nl

https://actieftwente.nl

Wikipedia

Foto's Google afbeeldingen

www.hethulsbeek.nl

https://www.uitinoldenzaal.nl