Emmaus Kerk en Geloofsgemeenschap Emmaus

Emmaüs was een dorpje in Judea, iets meer dan tien kilometer van Jeruzalem. Volgens evangelist Lucas is daar Jezus op Paasdag aan twee volgelingen verschenen. In eerste instantie herkenden ze Jezus niet. Een van de Emmaüsgangers was Kleopas. 

Op de altaarretabel uit de kathedraal van Sienne wordt de verschijning van Jezus weergegeven.

De Emmauskerk was gelegen in het winkelcentrum van De Thy, aan de Johanna van Burenlaan.

De kerk is in 1975 in gebruik genomen. Architect was de heer de Gruyter. Naast de kerk was gevestigd het wijkcentrum en sporthal 't Noabershoes. Beide werden in 2012 gesloopt. De kerk is wegens teruglopend kerkbezoek in maart 2012 verkocht aan woningcorporatie WBO en is in 2013 aan de eredienst onttrokken.

Op zondagmorgen 31 augustus 2013 werd de laatste viering in de Emmauskerk gehouden. Pastoor Reerink leidde de eucharistieviering.

Het Heilig Brood, de Heilige Oliën, de chrisma (zalf) en het evangelieboek werden door vrijwilligers naar de Sint Plechelmusbasiliek gebracht. 

Even leek het erop dat daarmee ook het voortbestaan van de geloofsgemeenschap Emmaus in het geding zou komen. De woningcorporatie bleef echter zoeken naar een oplossing en stelde een woning aan de Willem Dingeldeinstraat ter beschikking om er een Pastoraal Steunpunt te realiseren. 

Op 10 oktober 2019 is het Steunpunt klaar en werd er een Open Huis georganiseerd voor buurtbewoners en vertegenwoordigers van alle geloofsgemeenschappen van de parochie H.Plechelmus

Om de week worden er, in een veel kleinere ruimte,  gebedsvieringen  gehouden en twee slaapkamers werden getransformeerd tot vergaderruimtes.

De meeste waardevolle spullen uit de Emmauskerk zijn naar het Steunpunt verhuisd. 

Het kleurrijke Emmauskleed heeft een prominente plek gekregen en de eerste steen van de kerk met een tekst uit het evangelie van Lucas is verwerkt in de uitbouw van de woning.

Verder is van het gehalveerde schuurtje een mooie Mariakapel gemaakt. In één van de muren is een boograam geplaatst om het gevoel van een kapel te versterken. Iedereen die dat wil kan een kaarsje  opsteken.  

Op de plek waar de Emmauskerk heeft gestaan, is nu een klein tuintje aangelegd met een bank van mozaïek en er ligt een plaquette.

Bronnen:

https://kerkfotografie.nl

https://www.ad.nl van 2-4-2019

https://tubantia.nl van 1-9-2013

https://reliwiki.nl