Slagerijen 

Er zijn in Oldenzaal veel slagerijen geweest. Het vlees werd vaak van het slachthuis betrokken. 

1939 Het jaarlijkse uitstapje van de slagers en hun vrouwen.

Zittend vanaf links: Braakhuis (Kerkstraat), Smits (Steenstraat)

Staand vanaf link: Kloezen (Gasthuisstraat), Heerink (Kortestraat), Derksen (Bisschopstraat en later Groote Markt), Ter Laak (Deurningerstraat), Koos Wibier (Marktstraat), Willem Lied (Bisschopstraat), Kuitert (Deurningerstraat), Lindeman (Nagelstraat), Ankoné (Wilhelminastaat) en Teussink (Hooge Lucht).

Tweede rij vanaf links: Stoffelen (boekhouder van de gezamenlijke slagers), G. Siemerink (Enschedesestraat) B. Fisscher ( Langestraat), Loohuis (Molenstraat), H. van der Lied (Kortestraat), Herman Wibier (Bisschopstraat), Fons Siemerink (Kloosterstraat en Hulsink (Ootmarsumsestraat). 

21-3-1975 Slachthuis aan de Parallestraat (foto Jan Kienhuis)

Slagerij Leendert de Leeuw 

De slagerij van Leendert de Leeuw heette toen nog Vleeschhouwerij. Het was gevestigd aan de Waagstraat 6.  Wat opvalt is het tweecijferige telefoonnummer.  Tijdens de tweede wereldoorlog werd deze joodse familie door de nazi's vermoord.  

  • Leendert de Leeuw, geboren 02-07-1885 te Arnhem en overleden 05-11-1942 te Auschwitz, Polen – 57 jaar

  • Gehuwd in 1912 met Henriette Rosenberg, geboren 18-08-1885 te Enschede en overleden 05-11-1942 te Auschwitz, Polen – 57 jaar

  • Dochter Catharina Mina de Leeuw, geboren 01-12-1912 te Oldenzaal en overleden 09-04-1943 te Sobibor, Polen – 30 jaar

Slagerij Linderman

Slagerij Linderman begon met een slagerij in de Nagelstraat tegenover de Radboudschool. Vanaf links: Bernard Linderman, zijn zoon Loedie en rechts slager Jan Wensing

In verband met de bouw van het winkelcentrum De Driehoek moest het pand aan de Nagelstraat worden gesloopt. Linderman vestigde zich in dat winkelcentrum.

Met ingang van 31 december 2017 is er, na 77 jaar, een einde gekomen aan slagerij Linderman in Oldenzaal. Paul Linderman,  de zoon Leo Linderman (op jonge leeftijd verdienstelijk keeper van Quick'20) gaat de huur niet meer met vijf jaar verlengen. 

Slagerij Lotgerink

Het pand staat aan de Bisschopstraat

Johan Gosen nam samen met zijn vrouw Riky in 1981 de slagerij van Lotgerink over. Johan hield van een goed stuk vlees en wereldrecords.  

Om de start van de Boeskool is Lös in de schijnwerpers te zetten maakte hij werelds langste shaslick, of de allerlangste salade. Twee keer maakte hij de langste shaslick en Gosen haalde er het landelijke nieuws mee. Hij was aanjager van de stichting Oldenzaal-Letland, maar bovenal bourgondiër. Johan overleed in 2021 op 81-jarige leeftijd.

Slagerij Ankoné

Dit pand staat op de hoek van de Wilhelminastraat en Prossinkhof

In het pand was een hotel gevestigd, dat gekocht werd door Ignatius Ankoné, die er een slagerij van maakte. Na het overlijden van Ignatius in 1968 werd de slagerij overgenomen door zijn zoon Willy.  (Informatie Tine Ankoné)

Slagerij 'N "LUTKENES"

Het pand staat op de hoek Tulpstraat en de Dr. Schaepmanstraat. In de deuropening staat slager Fons Beernink . De naam N"LUTKENES" verwijst naar de in 1934 opgericht buurtvereniging. De buurt van tussen Tulp- , de Ootmarsumse-, de Glinde- en de Bentinckstraat. 

Slagerij Braakhuis

Het pand staat aan de Kerkstraat.

Tijdens de kermisdagen stond de missietent tegenover het pand van slagerij Braakhuis. Zo ontstond het idee om kroketten te bakken waarvan de opbrengst naar een goed doel ging. 

Slagerij ter Laak

Het pand staat aan de Hengelosestraat (foto Charel van Tendeloo) 

Veertig jaar lang kon iedere voorbijganger zich vergapen aan de rijkelijk gevulde vitrines van Slagerij Ter Laak op de hoek van de Deurningerstraat en de Tulpstraat. Na sluiting van zijn zaak ging slager Gerard ter Laak nog een tijdje door aan de achterkant, vooral voor zijn vaste klanten.

Slagerij Siemerink

Het pand staat de Enschedesestraat (Foto en tekst van Agnes Oosterbroek-Linderman in Oud Oldenzaal)

Op de foto vanaf links: gedeelte van café Olde Weghuis, woonhuis, slagerij Siemerink, cafetaria Siemerink (Elsmös), eierboer Siemerink met daarnaast zijn woonhuis.

Slagerij Rouwhorst

Het pand staat de Kloosterstraat.

Hier verkochten Wim en Marietje Rouwhorst hun vlees en vleeswaren, voordat zij café- restaurant Roord aan de Ootmarsumsestraat kochten.

Slagerij Beverborg

Het pand staat aan de Hengelosestraat en is omgebouwd tot een woonhuis.

Slagerij Theo Roerink

Foto van de opening van Slagerij Roerink in november 1962 in winkelcentrum Zuid Berghuizen. (Foto: Hester Rosink Roerink in Oud Oldenzaal)

De zaak werd overgenomen door keurslager Gerard Kosse (Foto: Hester Rosink Roerink in Oud Oldenzaal

Slagerij aan de Kortestraat

Het meest opvallende pand in de kortestraat in ongetwijfeld de slagerij van H.B.v.d. Lied.

Je zou niet verwachten dat hier een slagerij was gevestigd, maar toch verkocht v.d.Lied jarenlang hier zijn vlees en vleeswaren. Ondanks dat het interieur in de winkel nog alles doet denken aan een slagerij is hij al jaren gesloten.

Slagerij Nico Veltman

In 2003 begon Veltman een biologische slagerij in het pand in de Oldenzaalse binnenstad waar voorheen paardenslager Kloezen was gevestigd. Sinds 1 januari 2020 noemt hij zich niet meer de biologische maar de ‘logische slager’.

Bij slagerij Veltman staat In de hoek een kleine kast met boeken over voedingsleer. Nico Veltman is een slager die niet alleen wil verkopen, maar ook zijn visie op vlees verkondigt. Veltman huldigt het principe dat vlees een voedingsmiddel is en geen genotmiddel. En dat te veel vlees eten ongezond is.

Het vlees komt van (biologische) boeren, het liefst uit de regio. Veltman laat de varkens, lammeren en koeien slachten in Oldenzaal of omgeving waarna hij elk deel verwerkt. 

Slagerij Kosse

Theo Roerink opende in november 1962 een slagerij in het winkelcentrum Zuid Berghuizen. In het pand zit nu keurslager Kosse (zie foto hieronder).

Winkel in Zuid Berghuizen

De ambachtelijke slager in Oldenzaal heeft een  eigen worstmakerij. Er zijn twee Kosse slagerijen; één aan de Glindestraat van eigenaar Leon Niekrake en één op het winkelcentrum Zuid-Berghuizen van eigenaar Jan Olde Dubbelink. 

Voor Pasen 2024 zetten Jan en Nicole Olde Dubbelink een punt achter hun slagerij Kosse in Zuid-Berghuizen:. (Foto: Robin Hilberink)

Jan was 16 jaar toen hij aan de Glindestraat begon. Daarna heeft hij 20 jaar in Berghuizen gewerkt en is vanaf 2015 eigenaar van de winkel. Albert Heijn wil graag in Zuid-Berghuizen uitbreiden en koop het pand van Jan en Nicole. Zij gaan straks aan het werk  in de slagerij van Leon Niekrake aan de Glindestraat. 

Bronnen:

Website keurslager Kosse

Twentsche Courant 3-5-2011, 24-3-2017- 11-1-2021 en 24-1-2024 

Enkele foto's Faceboekgroep "Oud Oldenzaal".

https://oorlogsdodenoldenzaal.nl

Boek: Oldenzaal Een eeuw foto's en herinneringen door G.J.J.W. Weustink