Mariakapel Tankenberg 

De kapel is in 1948 gebouwd op de helling van de Tankenberg als her­innering aan wat er is gebeurd in Oldenzaal tijdens de Tweede Wereldoorlog.  Architect was beeldhouwer L. Jungblut uit Bilthoven.  

De plek voordat het Mariakapelletje er stond ( Foto uit 1920 Paul Smellink). 

Veel belangstelling bij inwijding van de kapel op 29 augustus 1948.

Het lijkt erop dat enkele bomen zijn blijven staan (Foto Jan Punt)

Vlak bij de kapel, in Villa de Hulst, woonde de familie Gelderman. Zij wilden een plek om hun zoon te gedenken die op 4 september 1944 in Vught was gefusilleerd. Het werd het Mariakappelletje, zichtbaar vanuit hun huis.

In de kapel vindt je een gedenksteen waar drie namen op staan van slachtoffers van de oorlog: Joh. H. Engelbertink, Mr. Joan Gelderman en G.J. Wolbers. 

In 1998 werd het vijftig jarig bestaan van het Mariakapelletje gevierd.  Er kwamen zo'n 600 belangstellenden op af.

In 2007 werd de kapel grondig gerestaureerd onder supervisie van Landschap Overijssel en uitgevoerd door aannemer Henk Stegerink.

Eens in de vijf jaar wordt bij deze kapel een openluchtviering gehouden. In 2013 was dat op zaterdag 17 augustus. Tijdens de viering heeft pastor Huisman de onlangs geïnstalleerde angelusklok ingezegd.  Deze historische klok is afkomstig van het vroegere Klooster Bethelem te Oldenzaal en is geschonken door Antoon en Maria Smithuis. De klok is geheel opgeknapt, in het torentje gehangen en zal dagelijks op gezette tijden luiden.

Zaterdag 2 september 2023 werd het 75 jaar bestaan van de kapel gevierd. Deze dames zorgden voor de prachtige bloemen.

Er kwamen veel gelovigen naar de Tankenberg om het 75-jarig bestaan van de Mariakapel te vieren. (Foto: Reinier van Willigen TC Tubantia)

Ter afsluiting nog een prachtige foto van Toon Otto

Twentsche Courant Tubantia 4-8-2023