Wielerclub OWC

Ren- en toervereniging Oldenzaalse Wieler Club (OWC) is op 10 augustus 1948 in café - restaurant Heinink's Betske opgericht. Veertien leden werden er toen lid. Tot 1955 was de vereniging o.a. actief met trainingen, clubkampioenschappen, de organisatie van de Ronde van Oldenzaal. Omdat na 1955 er geen officiële wedstrijdrenners meer waren leidde de club een sluimerend bestaan tot de heroprichting in september 1965. Vanaf dat moment is het een bloeiende vereniging geworden. Die groei is natuurlijk ook mede en vooral te danken aan de wielersuccessen en de uitbreiding met diverse afdelingen in de loop der jaren. De club behoort momenteel tot de vijf grootste wielervereniging van Nederland en heeft een wedstrijd-, toer-, MTB jeugd- en Handbikeafdeling.

1949 Eerste ronde van Oldenzaal tijdens de eeuwfeesten. De eerste drie renners, Henk Schepers, Raeke en aan kop Bob Haverkamp,  in de Hofmeyerstraat. 

Winnaar 1956 Rozenronde Herman Alink van een z.g. "wilde ronde". Parcour Rozen-, Aster-, Iris-, en Anjerstraat

In de tussenliggende periode van 1955 tot 1965 werden in twee buurten een wedstrijd voor wielrenners georganiseerd die niet via een club waren aangesloten bij de officiële wielerbond

30 maart 1964 Criterium voor profs in Oldenzaal (foto: Nationaal Archief)

1967 werden op het Kalheupink wedstrijden voor professionals verreden. In 1964 vond de finish van de 6e etappe van Olympia’s Tour in 1964 in Oldenzaal plaats.

1969 Ronde van Oldenzaal (foto van de Loeff)

Vanaf het begin kon OWC bij het café-hotel 't Landhuis terecht. Maar het streven was toch naar een eigen clubhuis. Dat werd gerealiseerd in het jaar 1973 toen de vereniging 25 jaar bestond.

Het bestuur van 1973. Staande: Johan Zwiers, Willie Wissink, Gerard Kamphuis en Ben van der Zande. Zittend: Fred Boelens, Herman Nijhuis en Herman Lotgerink. 

Het oude clubhuis in aan bouw aan de Hoge Haerlaan (Foto:  Tubantia van 25 februari 1972). In 1973 in gebruik genomen.

Wethouder van sportzaken W. Mulder ontvangt van jeugdlid Gerard Horstink de sleutel om het clubhuis te openen. 

3 juli 1992 officiele opening van de Herman Siers Baan. Vanaf links: Gedeputeerde Dijkema, Herman Siers en zijn vrouw en voorzitter OWC Olde Damink. 

 

3 mei 1996 officiële opening clubhuis aan de Oude Almeloseweg in het Hulsbeek. Foto: Kees Tetteroo

Het winnende team van de Nederlands Club Kampioenschap 1997
Achter vanaf links: Cor Kiewik, Gerben Nijmeijer, Renger Ypenburg, Niels Harms, Maarten Nijland, Rudie Kemna en Peter Duineveld.

Winnaars van de Nederlands Club Kampioenschap 2000
Achter vanaf links: Reinder Regts, Rob Froeling, Bas Dunnebier, Matthijs Loohuis, Renger Ypenburg, Gerben Nijmeijer en Theo Franke.
Voor vanaf links: Maarten Nijland en Rudie Kemna

Nieuw parcours voor Wielerronde Oldenzaal.

Jarenlang werd de wielereronde van Oldenzaal verreden door de binnenstad. De belangstelling werd elk jaar echter minder. Een reden voor het  bestuur om het 2 kilometer lange parcours voor de Jan van Schoot Wielerronde met ingang van 2023 te verplaatsen rondom het Kalheupinkpark. met de start- en finishlocatie op de Klieveriklaan.  De ronde zal jaarlijks plaatsvinden in het laatste weekend van juni.

2023 OWV bestaat 75 jaar. 

Het 75-jarig bestaan wordt gevierd met een jubileumexpositie in het stadhuis van 12 tot en met 21 september. Op 23 september is er een feestdag met overdag wieleractiviteiten op de baan en 's avonds een groot feest voor de (oud)-leden.

Voor clubicoon Hennie Kuiper klik hier.

Bronnen:

De jubileumboeken 40 jaar en 50 jaar ren- en toervereniging OWC.

https://www.owc-oldenzaal.nl

Google afbeeldingen

Dagblad Twentsche Courant Tubantia 7-6-2023

Naar Hennie Kuiper klik hier.

Naar Rudi Kemna klik hier.