Scouting Peerke Donders

Petrus Norbertus Donders is op 27 oktober 1809 in Tilburg geboren en overleden op 14 januari 1887 in Batavia, Suriname. Hij was als rooms-katholiek missionaris werkzaam in Suriname.  

Foto uit 1880

Peerke Donders werd op 5 juni 1841 in Oegstgeest tot priester gewijd en vertrok  naar Suriname. In 1856 werd hij overgeplaatst naar de missiepost Batavia, een leprakolonie. Hierdoor werd hij bekend als" Apostel der Indianen en Melaatsen". In 1982 werd hij door paus Johannes Paulus II tot zalig verklaard. 

Scoutinggroep Peerke Donders is ontstaan in 1963.

1969 Scouting Peerke Donders organiseerde een levende kersstal op het park van Zuid Berghuizen. (foto: Hester Rosink Roerink)

30-12-1988: Scoutinggebouw Peerke Donders aan de Burg. Wallestraat in Berghuizen

(foto: Jan Bökkerink Twentsche Courant

Nogmaals een levende kerststal (foto: Hester Rosink Roerink)

De verschillend groepen zaten in eerste instantie verspreidt. De verkennersgroep in de Fransicusschool, de gidsen en kabouters hoek Burg. Wallerstraat-Uiverstraat en de welpengroep hoek Richtermaatstraat-Burg. Wallerstraat.

Nadat de boerderij "Erve het stakenboer" werd gehuurd kwamen de verschillende groepen onder één dak en werd in de eerste vergadering de naam Scouting Peerke Donders gekozen.

Levende kerststal 2017

Op het park in Zuid Berghuizen zorgde de scouting jarenlang voor een levende kersstal.

Tekening Leroy in Oldenzaal de Glimlach van Twente 26 september 2023

Bronnen:

www.scouting-peerkedonders.nl

Wikipedia

Foto's Google afbeeldingen en Twentsche Courant Tubantia